Насловна Вести Спречена незаконита изградња у Специјалном резервату природе „Увац“ – По захтеву РЕРИ-ја...

Спречена незаконита изградња у Специјалном резервату природе „Увац“ – По захтеву РЕРИ-ја поништена грађевинска дозвола

291
0
Време читања: 2 минута

Београд, 15. мај 2023. године – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поништило је грађевинску дозволу за изградњу визиторског центра у Специјалном резервату природе „Увац“, по захтеву који је након уочених бројних незаконитости упутио Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), у сарадњи са иницијативом „Студенац“ из Нове Вароши.

Изградњу поменутог објекта Општина Нова Варош је, као инвеститор пројекта, предвидела без услова о заштити природе и без сагласности на студију о процени утицаја на животну средину, иако је спорна изградња планирана на свега 300 метара удаљености од хранилишта белоглавог супа. Такође, Општина је незаконито издала локацијске услове, јер будући да се ради о заштићеном подручју прве категорије надлежност за то има искључиво Министарство грађевинарства, у складу Законом о планирању и изградњи.

„Посебно је забрињавајуће што је низ поменутих незаконитости починила Општина, од које би се очекивало да поставља пример у очувању природног добра, уместо што новцем из буџета планира његово нарушавање. Током анализирања документације утврдили смо да је општина деловала ван оквира својих надлежности, те да се ниједном није обратила надлежним органима као што су Завод за заштиту природе и Министарство заштите животне средине. Да су то учинили били би упознати са чињеницом да се ради о јединственом пределу који одликује нетакнута природа и богат биодиверзитет. Поништавањем дозволе од стране Министарства грађевинарства надамо се да је стављена тачка на овај пројекат, нарочито имајући у виду да је 6. априла 2023. године Влада Србије званично донела нову уредбу о проглашењу СРП Увац и то на значајно ширем простору од оног који је иницијално планиран‘’, истиче урбаниста Драгомир Ристановић.

Подсећамо да Увац још од 2006. године ужива статус заштићеног природног добра од изузетног значаја и да је 2021. године Министарство заштите животне средине огласило почетак новог поступка заштите у Специјални резерват природе, који је сада окончан усвајањем поменуте Уредбе. Овим је званично проширена површина заштићеног подручја са првобитних 7.500 хектара на скоро 12.000 хектара.

Упркос томе, Општина Нова Варош, на чијој територији се налази скоро две трећине СРП „Увац“, у децембру 2022. издала је локацијске услове за изградњу Туристичко- визиторског центра, у којима наводи да се пројекат налази изван граница резервата, што је неистинита информација, будући да је граница заштићеног подручја претходно значајно проширена. У јануару 2023. године, Општина је издала и грађевинску дозволу којом омогућава изградњу објеката од укупно 512 квадратних метара.

Реакцијом организација спречена је незаконита изградња и потенцијална девастација овог бисера природе, препознатљивог и ван граница Србије као станиште једне од највећих гнездећих колонија белоглавог супа на Балкану.

„Ова одлука је још један доказ да када у локалним заједницама постоје људи који брину за природу и интересују се за јавни интерес, добар исход не изостаје. Студенац ће наставити да се залаже за одрживи развој и очување Златара“, истичу из иницијативе „Студенац“.

КОНТАКТ ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: Милена Драговић, менаџерка за комуникације, milena.dragovic@reri.org.rs ; 063 325 885

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име