Насловна Живи свет Биљке Робопчеле постају јава?

Робопчеле постају јава?

1782
1
преузето са internetofbusiness.com
Време читања: 4 минута

Писали смо (Где су нестале пчеле?, CCD или када зујање утихне) о већ дуже време актуелном проблему нестајања пчела тзв. CCD синдрому (eng. Colony collapse disorder) и његовим потенцијалним узроцима. Неки који се  наводе су  миграторно пчеларење које постаје све распрострањеније и лоша исхрана за шта су криви људи. Као логичан приступ јавила се идеја о вештачким пчелама – дроновима који имају функцију у опрашивању, што ће растеретити пчеле од нашег претераног искоришћавања.

Прве робопчеле су представљене још 2013. од стране истраживача са Харвард универзитета. Оне заправо и нису личиле на пчеле, ни мало, али су настале по узору на њих. Прави назив је самоуправљајући летећи микророботи. Тежина микроробота је 0.1 грам, а покрећу се захваљујући контрактилним материјалима који реагују као прави мишић при примени напона. Идеја је била: створити самоуправљајући микрообјекат способан за координисан лет самостално, али и у групи. Од тада је развој пројекта довео до поделе на три главне групе: Глава, Тело, Колонија. Група за развој тела бави се конструкцијом микроробота који ће моћи да лети самостално, уз помоћ само система за напајање уграђеног у само тело. Група за развој главе се бави открићем паметних сензора и контролне електронике која опонаша покрете ока и антена код пчела, у сваком случају развојем самих чула како би робот примао информације из спољашње средине и био способан да сам одговори на те информације. И на крају, група „Колонија“ се труди да пронађе начине за координисану групну активност више микроробота. Више о овоме можете прочитати ОВДЕ.  

Током година пројекат је напредовао тако да данас робопчеле могу и да се крећу у води, као и да нагло излете из воде у ваздух и безбедно слете. Основна примена би била у истраживању животне средине и спасилачким мисијама. А један од циљева јесте и опрашивање усева. Ипак, на томе мора још да се ради пошто робопчеле за сада не могу да раде самостално.

Е сада креће права ствар: познати трговачки ланац Сједињених Америчких Држава Walmart је 8. марта 2018. године објавио патент за производњу самоуправљајућих објеката у сврху опрашивања усева. У патенту се наводи шест објеката са различитом функцијом, а један од њих су и робопчеле које ће бити способне да препознају присуство полена на једној биљци, да сакупе полен и да га пренесу до друге биљке. Што за сада није успело ни истраживачима са Харварда! Патент је јавно доступан и можете га пронаћи ОВДЕ.

Многе људе је изненадила ова вест. Зашто би се трговински ланац бавио производњом микроробота? Сматра се да Walmart жели да прошири своје тржиште што ће постићи понудом квалитетнијих производа. А како боље повећати принос и квалитет него побољшањем самих услова у пољопривреди. Погађајте ко су главни опрашивачи биљака. Дакле, побољшањем процеса опрашивања, праћењем здравља самих биљних усева и брзим сузбијањем постојећих штеточина, Walmart планира да побољша своје услуге од самог корена. Лепа замисао. Ипак за сада није познато када ће Walmart-ове робопчеле постати стварност. Ова компанија објави преко 100 патената годишње, а многи од њих не дочекају свој ред. Постоји пар важних питања: где се дронови могу користити, ко ће их контролисати и за шта ће се користити прикупљени подаци. Неке процене указују да ће до 2021. вредност  глобалног тржишта пољопривредних дронова бити чак 2,1 милијарду долара, док је 2015. године та вредност износила само 638 милиона. И неће бити у оптицају само Walmart већ и сви други трговински ланци, а и сами произвођачи.

Ово јесте важна вест за произвођаче, трговце и пчеле, али многи људи нису задовољни. Greenpeace је 2014. године објавио видео који макар мени изазива језу.

Ако успемо да направимо робопчеле, да ли ће систем бити савршен? Колико ће бити потребно да хакери упадну у систем и сцена из хорор филма постане јавност? Људи такође страхују од коришћења микроробота у сврху надгледања друштва. Тек да не расправљамо о интересима компанија и мултимилионера. Видим предности и мане у оба става. Уништили смо многе аспекте природе и поставља се питање можемо ли вратити ствари онако како је било. Али да ли ћемо сваку врсту која је у опадању покушати да роботизујемо и да ли ће то побољшати или погоршати ствари? Да чујемо ваше мишљење.

Извори:

A Giant US Corporation Filed A Patent For Robot Bees
Why Walmart wants to patent robot bees – GeekWire
Walmart imagines drone-aided farming
Walmart could unleash giant swarm of robot bees to help agriculture industry | EM360

1 КОМЕНТАР

  1. У великој мери још увек не разумемо шта је живот и шта су жива бића, а покушавамо да их копирамо и поправљамо. То ми не мирише на добро. Инстинктивно ми се јавља да је боље решење допустити природи да се сама исцели, ако смо за то као врста и јединке способни.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име