Насловна Uncategorized Роботи у пољопривреди

Роботи у пољопривреди

1331
0
Време читања: 4 минута

Узимајући у обзир степен њихове ефикасности и аутономности, роботи се у модерној пољопривреди све више разматрају и користе као драгоцено средство приликом обраде пољопривредних површина. Најчешћи назив за наведене роботе је агрибот или агбот. Најједноставније речено, агриботи помажу пољопривредницима да подигну степен ефикасности приликом производње усева и смањују потребу за физичким ангажовањем сезонских радника и радника уопште.

Такође, постоји могућност повезивања агриботова са бежичним сензорским мрежама и дроновима, што омогућава прикупљање огромне количине информација или података попут  физиолошких параметара, утврђивање присутности болести код биљака, процена приноса и слично. Разумно је претпоставити да ће у наредним генерацијама послове обраде, сетве, жетве и многе друге пољопривредне радове агриботови преузети у потпуности.

Историјски посматрано, употреба машина и робота у пољопривреди не преставља у потпуности нову идеју и решење за велику потражњу пољопривредних добара.  Савременија револуција у пољопривреди  је започела 1752. године, а главни  разлог за њен настанак  је замена ручног рада машинским радом. Прецизније речено, савремена пољопривредна револуција је почела када је велики број људи кренуо да губи посао и исељава из руралних подручја тражећи посао у производњи. Прва машина која је коришћена у пољопривреди звала се Еli Witney’s cotton-gyn и имала је могућност да изолује семена из чаура памука и да обради изванредних 22-23 килограма памучних влакана у једном дану, што је еквивалентно стотинама радних сати физичких радника. Еli Witney’s cotton-gyn је прва машина која је отворила могућност примене савремених машина и робота у пољопривреди. Генерално роботика, па и роботика у пољопривреди, почела је са развојем у 20-ом веку и сусреће се са наглом модернизацијом заједно са другом технологијом данашњице.

Као и све друге привредне делатности, пољопривреда се данас суочава са проблемима конкурентности цена на глобалном нивоу, чиме се ствара стални притисак за смањење оперативних трошкова. Цена је главна ствар која одређује положај пољопривредника на конкурентном тржишту, а из тог разлога сви фармери теже да смање трошкове пословања. Увођењем робота у пољопривреду могу се превазићи потешкоће попут недостатка физичких  радника из разлога што су послови често изразито захтевни. Будући да агриботи врше посао прецизно и програмирани су да ефикасно одрађују задатке који су временски и енергетски захтевни за физичке раднике, њихово коришћење представља делотоворно решење.

Постоји више различитих типова агрибота, при чему се нова техничка решења константно развијају, али се у практичној примени издвојило наведених 7 модела који обављају следеће функције:

1) Прецизна пољопривреда. Роботи у прецизној пољопривреди користе модерну технологију као што су сензори, сателитски надзор, даљинско очитавање, дронови, ГИС софтвер итд. Ови роботи помажу у  праћењу метаболичких процеса, као што су активност фотосинтезе и сви други биолошки аспекати;

2) Праћење загађења. Функција ових машина се састоји у израчунавању емисија загађујућих материја, као и гасова стаклене баште (угљен-диоксида, метана и азотних оксида) како би помогли пољопривредницима да смање негативан утицај на животну средину;

3) Узгој домаћих животиња. Ова технологија намењена је за чување домаћих животиња на огромним ранчевима. Ови агриботи такође играју активну улогу у надгледању животиња, проверавању њиховог здравља и постојања простора за испашу;

4) Контрола корова. Агриботи који су дизајнирани да контролишу коровске биљке могу да обављају навигацију на аутономан начин и да прскају хербициде на циљане тачке како би се избегли или елиминисали корови, а што смањује изложеност усева великом количином хербицида и помаже  у спречавању раста корова који је отпоран на хербициде;

5) Мужа крава: Роботи могу да замене потпуно активност човека и да успешно обављају мужу крава неколико пута дневно;

6) Берба плодова: Жетва је тежак задатак чак и за пољопривредне роботе. Међутим, роботи су  опремљени напредним системом надгледања, због чега могу да идентификују плодове и беру их без наношења штете биљци;

7) Сетва и садња: У питању је примена која се тренутно највише развија. Агриботи са напредним  тродимензиoнaлним системима надгледања сада су у стању да саде и сеју усеве, што омогућава успешан раст и развој биљака.

Агриботи се такође могу испрогамирати тако да са сензорима које поседују могу да прецизно позиционирају и крећу се кроз редове биљака. Тиме прикупљају информације које  аутоматски шаљу пољопривредницима  у облику извештајa са информацијамa које побољшавају узгој семена попут стања раста, присуства паразита и слично

Као што је већ речено, употреба робота и машина у пољопривреди омогућава аутоматизацију и лакше одржавање производње, због чега се сматра да ће роботи у будућности  у потпуности заменити обичног пољопривредника, али не без фактора људске контроле. Наиме, не постоји могућност потпуне аутоматизације фарме, па неће нестати потреба за пољопривредницима, менаџерима фарме и агрономима. Најједноставније речено, није могуће искључити људски фактор приликом доношења одлука, али с друге стране, неке пољопривредне задатке је боље прилагодити и оставити машинама. 

Такође, важно је напоменути да ово решење тренутно није економски исплативо у свим земљама света, као и да постоје недостаци и недоумице када се ради о увођењу роботике у пољопривреду. На пример, оваква имплементација роботике је скуп процес и знатно повећава  комплексност фарме, чиме се ствара ризик да у случају постојања неодговарајућег и нестручног кадра настане још већа штета. Из овог разлога запослени на фарми морају поседовати адекватна знања из области технологије.

Будући да се увођењем роботике у пољопривреду одређени проценат људске радне снаге и потребе за ангажовањем физичких радника замењује машинама, сматра се да наведено није етички исправно јер увођењем роботике пољопривредници масовно губе посао услед престанка потребе за њиховим ангажовањем, а што представља проблем за сиромашне пољопривредне земље.

У целости, може се закључити да роботика у пољопривреди има широк спектар потенцијала који вреди искористити, али да никада неће у потпуности заменити људску руку. Неспорно је да ће се овај тип технологије проширити временом на цео свет и у нашим је рукама да паметно искористимо њене могућности.

Извори:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2022.1064219/full

https://www.agrifarming.in/agricultural-robots-advantages-automation-history-future#Agricultural_Robots

https://www.automate.org/blogs/robotics-in-agriculture-types-and-applications

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име