Aktivizam i edukacija, Zanimljivosti

11. februar – Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Ideja da se obeležava Međunarodni dan žena i devojaka u nauci je nastala 11. februara 2015. godine na Forumu svetskog zdravlja i razvoja žena koji su organizovale Kraljevska akademija naučnog međunarodnog poverenja (RASIT ) i Odeljenje Ujedinjenih Nacija za ekonomiju i socijalne politike (DESA) u kancelarijama Ujedinjenih nacija. Ovu ideju podržao je veliki broj organizacija među kojima su UNESCO, UN-Women, WHO, UNRWA, UNICEF, UNEFPA, Every Woman Every Child Initiative i druge.

Borba za ravnopravnost traje i trajaće. Danas su žene i dalje manje zastupljene u svetu nauke, lošije plaćene, dobijaju manje podrške i samim tim sporije napreduju i često napuštaju nauku upravo iz ovih razloga. Valjda bi trebalo svi da uzimaju u obzir kvalitet i znanje, a ne pol osobe? Nažalost, potrebno je vreme da žene dobiju prostora u nekadašnjim „muškim” zanimanjima.

Umesto da vas zamaram statistikama i poražavajućim činjenicama, odlučila sam da vam predstavim neke od naučnica koje su se izborile za svoje mesto.

Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Nacionalna komisije za Unesko, i L’Oréal Balkan raspisali konkurs pod imenom „Za žene u nauci”. Stipendije ovog jedinstvenog, svetski poznatog programa čija je ideja promocija i ohrabrivanje žena koje se bave naukom i doprinose naučnom napretku kod nassu dodeljene deveti put.

Dobitnice nacionalnih stipendija konkursa „Za žene u nauci” za 2019. godinu bile su Aleksandra Barać, Nevena Veličković i Emilija Stojanović. Njihov naučnoistraživački rad u oblastima mikrobiologije-infektologije, genetike i eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom je nagrađen stipendijama u vrednosti od po pet hiljada evra.

Šta to one rade?

Aleksandra Barać, doktor medicine i medicinskih nauka, zaposlena je na Klinici za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i naučni je saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Aleksandra je publikovala oko 150 radova u međunarodnim časopisima i ostvarila je brojne saradnje na različitim istraživačkim projektima sa profesorima iz eminentnih evropskih univerzitetskih i naučnih centara. Dobitnica je preko 20 nagrada i stipendija za naučno-istraživački rad. Njena dosadašnja istraživanja su fokusirana pretežno na dijagnostiku i lečenje invazivnih, respiratornih i alergijskih gljivičnih bolesti. Kao rezultat sprovedenih istraživanja uvedeni su novi protokoli u kliničku upotrebu za detekciju gljiva u sinusima.

Nevena Veličković je docent za užu naučnu oblast Genetika na Departmanu za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Glavna oblast njenog naučno-istraživačkog rada je primena genetičkih podataka u programima zaštite različitih biljnih i životinjskih vrsta, i analiza prisustva i značaja različitih genetičkih varijanti kod kopleksnih oboljenja čoveka, kao što je kancer. U toku svoje profesionalne karijere učestvovala je u realizaciji brojnih međunarodnih, republičkih i pokrajinskih naučnih projekata. U autorstvu ili koautorstvu ima 24 objavljena rada u međunarodnim časopisima, 1 univerzitetski udžbenik, 4 rada u časopisima nacionalnog značaja kao i više od 70 saopštenja štampana u celini ili izvodu sa međunarodnih i nacionalnih skupova. Aktivna je u brojnim naučnim društvima u zemlji i inostranstvu.

Emilija Stojanović pohađa dva programa doktorskih studija, na drugoj je godini smera Eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i na završnoj je godini Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Profesionalno se bavila košarkom i bila član juniorske reprezentacije. Njena istraživanja na polju medicine sporta su bazirana na proceni fiziološkog opterećenja i fizičkih zahteva tokom takmičenja, ispitivanju idealnih nutritivnih strategija, kao i na unapređenju specifičnih testova za procenu agilnosti i aerobnog kapaciteta. Autor je i koautor 16 radova objavljenih u međunarodnim časopisima.

Čestitamo ovim mladim naučnicama na posvećenosti i radu! Trud se isplati, čak iako nailazimo na poteškoće u napredovanju. Konkurs za 2020. godinu je već otvoren, tako da… žene, devojke – prijavite se!

Dok sam bila član laboratorije za molekularnu i sistemsku biologiju u Beču, tokom izrade master rada i svakodnevnog boravka u laboratoriji, mogla sam da primetim da ne postoji nikakva razlika između naučnika i naučnica kada je rad u pitanju. Svi smo manje ili više smotani, manje ili više precizni, manje ili više se nerviramo kada ne uspe eksperiment, manje ili više smo sposobni da smislimo novo rešenje. Neki su brzi, neki spori, neko je opsednut detaljima, neko gleda širu sliku. Laboratorija je puna ljudi koji vole nauku, koji žele da napreduju i koji su puni ideja.

Zato, podržite svoje sestre, drugarice, devojke, mame, ćerke i sve ostale žene i devojke koje se spotaknu na ovom teškom putu napretka. Ako su dobre u tome što rade i vole nauku, pružite im podršku.

Mi vam predlažemo da im čestitate Međunarodni dan žena i devojaka u nauci ili da ih obradujete porukom ili čestitkom u kojoj piše kako je baš ona vaša omiljena naučnica.

Izvori:
https://zeneunauci.co.rs
https://womeninscienceday.org/

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: