Aktivizam i edukacija, Zanimljivosti, Životinje

14. april – Dan delfina


Ovaj datum obeležava se kao Dan delfina, jednih od najpametnijih životinja na svetu. Po svojoj neverovatnoj inteligenciji delfini se u životinjskom svetu nalaze na trećem mestu, a ispred njih su samo šimpanze i slonovi.

Pre svega, moram priznati da su mi delfini od malena bili jedna od omiljenih vrsta životinja, iako tada nisam ni bila svesna o brojnim zanimljivim osobinama koje karakterišu ove životinje.

Svi znamo da delfini žive u morima i okeanima, ali oni nisu ribe. Delfini su zapravo sisari adaptirani na život u vodi, a njihovo ime bi u prevodu sa starogrčkog značilo „riba sa matericom“. Ono  što je jako zanimljivo jeste činjenica da spavaju „sa pola mozga“ dok im je druga polovina mozga uvek budna i aktivna, jer ove životinje ne mogu da dišu automatski pa je kontrola disanja potrebna non-stop. Nakon nekog vremena druga polovina će zaspati dok će prva biti u budnom stanju.

Dovoljno su pametni da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, a još neverovatnija osobina je razvijen jezik pomoću kojeg komuniciraju međusobno u jatima u kojima žive. Ovaj jezik naučnici još uvek nisu uspeli da odgonetnu i dešifruju, ali se smatra da čak jedni druge dozivaju imenima.

Imaju izvanredno čulo sluha, a poseduju i strukturu na vrhu glave koja se ponaša slično kao soner, što im dodatno olakšavaorijentaciju u prostoru i čini čulne mogućnosti besprekornim. Ova struktura se nalazi na gornjoj strani glave u vidu otvora.

Naučnike takođe fascinira i njihova moć potpune regeneracije tkiva pri posekotinama ili povredama, zbog čega im rane jako brzo zarastaju.

Ono što ove životinje naročito izdvaja od ostalih, jeste njihova ljupka i pitoma priroda. Delfini su veoma socijalne životinje koje žive u velikim i dobro organizovanim zajednicama. Vrlo su druželjubivi a neretko vole i potenciraju kontakt sa ljudima kojima. Dokazano je da ispoljavaju ne samo emocije već i humor, empatiju, visok stepen samokontrole, ali i dobar ukus za muziku. Brojni su slučajevi kada je jedan delfin ili više njih na različite načine spasao ljude u moru.

Delfini se još i koriste za lečenje autistične dece. Autizam je razvojni poremećaj koji se javlja u ranom životnom dobu dece a najviše pogađa sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, deca su povučena u sebe, imaju problema sa pažnjom i spavanjem. Primećeno je da delfini reaguju potpuno drugačije na obolelu decu, njihovi pokreti su nežni i pažljivi, veselo se igraju i prskaju vodom oko sebe, prijatan zvuk koji ispuštaju ali i ultrazvuci koje emituju blagotvorno deluju na nervni sistem dece. Uključivanje životinje u svakodnevnicu osoba oboleloh od auzizma može povećati njihovu sposobnost socijalne interakcije i uopšte njihovog povezivanja sa okruženjem. O tome kako ove terapije izgledaju požete pogledati na sledećem linku:

Na žalost, divne osobine ove životinje se u velikoj meri iskorišćavaju na negativan način pa se tako masovno izlovljavaju, izdvajaju iz prirodnih staništa i gaje u akvarijumima i različitim bazenima kako bi kasnije služili kao zabava posetiocima, za prehrambenu ili tekstinu industriju. Sve ovo je dovelo do toga da nekim vrstama delfina preti istrebljenje.

U svakom slučaju, ove graciozne i dobroćudne životinje zaslužuju da im se posveti bar jedan dan u godini kako bi se skrenula pažnja o tome sa kakvim izvanrednim bićima delimo našu planetu Zemlju i koliko ih treba ceniti i poštovati.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: