Aktivizam i edukacija, Globalno zagrevanje, Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju

24.10. – Međunarodni dan akcije protiv klimatskih promena

Današnji dan, 24. oktobar, obeležava se kao Međunarodni dan akcije protiv klimatskih promena.

Ovaj dan, nastao je kao inicijativa međunarodnog ekološkog udruženja „350.org“ pre devet godina. Cilj udruženja jeste podizanje svesti javnosti o klimatskim promenama, ali i uticanje na donosioce odluka kako bi se koncentracija atmosferskog ugljen-dioksida (CO2) smanjila na 350 ppm sa trenutnog nivoa od 400 ppm. Ovaj broj, po kom su i nazvali svoje udruženje, nisu uzeli nasumično već su se pozvali na istraživanje naučnika Džejmsa E. Hensena sa Godardovog instituta za ispitivanje svemira kojim je donet zaključak da je koncentracija od 350 ppm CO2 gornja sigurna granica kako bi se izbegao najgori klimatski scenario.

Te 2009. godine, organizovane su brojne manifestacije širom sveta kako bi se uticalo na delegate Okvirne Konvencije Ujedinjenih Nacija o Klimatskim promenama koja se održavala u decembru iste godine. Pomalo neverovatno, ali ovo je bila prva globalna kampanja koja je organizovana zahvaljujući uključivanju naučnih podataka.

Organizovane manifestacije podrazumevale su protestne šetnje i marševe, džinovske prikaze broja 350, protestne skupove, biciklističke vožnje, sađenje sadnica drveća, predavanja i brojne druge akcije kojima je podizana svest javnosti o opasnosti klimatskih promena.

Prema rečima organizacije „350.org“ 24. oktobra 2009. organizovana je najrasprostranjenija svetska politička akcija, sa prijavljenih 5.245 manifestacija u 181 zemlji sveta.

U narednim godinama, pa i ove 2018. organizovani su slični skupovi sa nepromenjenim ciljem: Javnost se mora bolje upoznati i prepoznati opasnosti koje promene klime donose, a donosioci odluka moraju delati u skladu sa održivom budućnošću planete!

Srećan vam Međunarodni dan akcije protiv klimatskih promena.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: