Aktivizam i edukacija, Šta ja mogu da uradim?, Životna sredina

26. januar – Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Današnji dan svet obeležava kao dan kada treba zastati i razmisliti – koliko znamo o zaštiti i unapređenju životne sredine i na koji način ta znanja delimo sa drugima?

Obrazovanje na ovu te mu je svakako nešto na čemu se uvek može i mora raditi više. Pravovremeno, jasno i tačno informisanje o kvalitetu vazduha, vremenskim neprilikama i klimatskim promenama potrebnije je nego ikada. Pa, ko to iz sfere neformalnog obrazovanja trenutno širi ekosvest u Srbiji?

U petak, 24. januara, EkoBlog tim je prisustvovao Konferenciji „Ekos(a)vest” organizovanoj od strane obrazovnog programa Životna sredina i održivi razvoj Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Na ovoj konferenciji učenici i studenti su imali priliku da se upoznaju sa organizacijama koje se u Srbiji bave temom zaštite životne sredine. Pored EkoBloga, svoj rad su predstavile i:

Mini Eko Zona – petočlana porodica koja svojim aktivnostima podstiče češći boravak dece u prirodi i razvoj istraživačkog duha,

EcoHub – studentska organizacija koja u saradnji sa osnovnim školama radi na obrazovanju dece o životnoj sredini,

TrippinSrbija – grupa koja putujući po Srbiji i izveštavajući o njenim prirodnim lepotama razvija eko-turizam i

EnviChem – konsultant za upravljanje hemikalijama koji skreće pažnju na potencijalne rizike po zdravlje i životnu sredinu usled upotrebe hemijskih sredstava.

Nakon predstavljanja učesnika, konferencija je završena kratkim predavanjem na temu Hemija sreće, održanim od strane prof. dr Svetlane Stanišić sa Univerziteta Singidunum.

Zaključak?

U trenutku kada je vazduh koji udišemo vidljiv, kada stvaramo više smeća nego što možemo da kontrolišemo i kada obrazovanje koje nam nudi školski sistem nije dovoljno jer se stalno stvaraju novi problemi sa kojima se do sada nikada nismo susretali, neformalno obrazovanje postaje stub koji drži šanse ljudi da nešto u svojoj okolini promene.

Bitno je naglasiti i da to ne znači da je formalno obrazovanje zanemarljivo. Ono služi i služiće kao polazna osnova za ljudsko delovanje, ali se neformalnim obrazovanjem ta osnova nadograđuje i usavršava. Sa druge strane, znanje na papiru ne znači mnogo ukoliko se ne primeni, pogotovo kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Školujte se, ali se i edukujte, ne zbog toga što ste danas, već i zbog onoga što ćete biti i raditi sutra, a što niko ne može predvideti. Učite, ali i podučavajte. Delujte.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: