Aktivizam i edukacija, Voda, Zanimljivosti

29.06. – Međunarodni dan Dunava

Dunav izvire u Nemačkoj kod grada Donaušingen. Nastaje od dve manje reke, Breg i Brigah. Dugačak je čak 2857 km, čime spada u drugu najdužu reku u Evropi, posle Volge. Protiče kroz 10 država (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina), i čak četiri prestonice nalaze se na obalama Dunava (Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd). Dužina Dunava koja protiče kroz Srbiju iznosi 587 km. Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno More. Neke od najvećih pritoka Dunava su Tisa, Morava, In, Vah, Drava, Sava, Olt i Prut.

Svakog 29. juna u Evropi se obeležava Međunarodni dan Dunava kroz razne akcije, radionice i događaje. Baš na ovaj dan, jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija su 1994. godine potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav. Ovogodišnji moto kampanje je „Budite aktivni! Sačuvajte Dunav!“.

Neki su poranili i već proslavili dan Dunava, jer ovaj „praznik“ nije fiksiran za jedan dan, već se dešava u periodu od marta do jula. Na Zemunskom keju 15. juna u pokroviteljstvu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i „JKP Zelenilo – Beograd“  proslavljen je dan Dunava. Kroz edukativnu radionicu upoznavali su decu i odrasle sa biljnim i životinjskim svetom na kanalima Dunav – Tisa – Dunav. Samim tim se podizala svest o važnosti reke Dunav i njenom o očuvanju. Građani Pančeva su se udružili i očistili reke Tamiš i Dunav. U okviru manifestacije „Dan Dunava 2019“ na teritoriji Republike Srbije, mladi istraživači Srbije sproveli su projekat „Dunavski umetnik“, nagradni konkurs za mlade uzrasta od 6 do 18 godina.  Neki od ciljeva same kampanje bili su da se sprovede informativna kampanja usmerena na osnovne škole na slivu Dunava i da se da podrška pobedničkim grupama za učešće na centralnom događaju povodom dana Dunava u Beogradu. 

Zanimljivosti:

  • Na dnu reke Dunav nalaze se brojni ratni brodovi koji koji su potonuli tokom drugog svetskog rata. Danas kada nivo reke opadne mogu se videti sa obale.
  • Dunav je reka koja ima najviše različitih imena zbog svoje multietičnosti. Tako su ga Tračani zvali Istros, a Skiti Matas. U Nemačkoj i Austriji ga zovu Danau, dok ga Francuzi zovu La Danibe. Mađari ga zovu Duna, a Turci Dunav nazivaju Tuna.
  • Dunav, kao jedna od najbitnijih reka Evrope, sadrži mnoge žaštićene vrste biljnog i životinjskog sveta. Kod nas se u Dunavu može naći kečiga koja spada u zaštićenu vrstu ribe.
  • Johan Štraus je komponovao jednu od svojih najlepših kompozicija „Na lepom plavom Dunavu“.

Dunav je jedna velika i magična evropska reka i njene kvalitete i lepotu moramo sačuvati. Krasi svaki grad i državu kroz koju prolazi i bitan je resurs. Dunav je stanište mnogim vrstama pa čak i nekim zaštićenim. Sigurna sam da skoro svako ima neku uspomenu vezanu za Dunav, zato da ne bi to ostala samo uspomena i istorija, potrudimo se da ovu reku održimo čistom i još lepšom za nas kao i za buduće generacije. Reke su neizostavni deo prirode, zato odbranimo i sačuvajmo ih!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: