Aktivizam i edukacija, Zanimljivosti, Životinje

3. februar – Dan zlatnih retrivera

Danas se obeležava Međunarodni dan zlatnih retrivera. Rasa kojoj pripadaju ovi dugodlaki lepotani nastala je u Škotskoj, za šta je zaslužan Lord Tvidmut. Naime, on je želeo psa koji će moći dugo da pliva kako bi pronalazio i donosio močvarne ptice, te je sredinom 19. veka ukrstio svetlog ravnodlakog retrivera sa tvid španijelom za vodu. Vek i po kasnije, zlatni retriveri su postali jedna od pasmina koja izaziva najviše interesovanja kada su u pitanju psi u ulozi kućnih ljubimaca.  Spadaju u rasu srednje veličine, čiji je očekivani životni vek između 12 i 15 godina.

Ovi krzneni džinovi ističu se po mnogo čemu. Nalaze se u samom vrhu liste najinteligentnijih pasa, šapu uz šapu sa border kolijem i nemačkim ovčarom. To olakšava njihovu dresuru i omogućava da postanu psi specijalizovani za otkrivanje droge i spašavanje ljudi u vanrednim situacijama, vodiči i pomagači osobama sa hendikepom. Tome je doprinela njihova blaga narav, a posebno su pažljivi prema deci.

Veoma su druželjubivi i razigrani. Živahni su i zahtevaju dosta pažnje i posvećenosti, te vam uz njih neće nedostajati fizička aktivnost. Zauzvrat pružaju neizmernu ljubav i svakog dana će vam obezbediti dozu pozitivne energije i dobrog raspoloženja. Svojom umiljatošću učine da od kućnog ljubimca vrlo brzo postanu ravnopravni članovi porodice. Ne vole usamljenost, pa se nemojte ljutiti ako po povratku sa posla zateknete izgrickanu papuču ili svoju omiljenu majicu u komadićima, posebno u periodu kada su štenci, jer im je tada istraživački duh najizraženiji. 

Da je ova rasa omiljena širom sveta, svedoči i podatak da je prošlogodišnjoj proslavi povodom Dana zlatnih retrivera, u gradu Goldenu, u američkoj saveznoj državi Kolorado, prisustvovalo više od hiljadu zlatnih retrivera sa svojim vlasnicima. Prava zlatna žurka!

Svim vlasnicima zlatnih retrivera želimo da proslave današnji dan sa svojim zlatnim četvoronožnim prijateljima u šetnji, uz duplo više keksića i duplu dozu igre, a svima onima koji razmišljaju da to postanu, predlažemo da pogledaju galeriju fotografija i uvere se da je život sa zlatnim retriverom mnogo veseliji. Takođe, preporučujemo vam da pogledate film, snimljen po istoimenoj knjizi  „Umetnost vožnje po kišiˮ, duhovitu priču o ljubavi i vernosti koju pripoveda upravo pas, zlatni retriver Enco.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su poslali fotografije svojih ljubimaca i pomogli nam da upotpunimo ovaj tekst.  

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: