Bogatstvo planete, Voda, Zanimljivosti

Blago koje imamo a ne cenimo

Podzemne vode i izvori su nešto veoma vredno što posedujemo u Srbiji. Izvori prirodne mineralne i hladne i još po negde čiste vode, pravo su blago prirode. Podzemne vode poslednjih godina su veoma zagađene na globalnom nivou.

Ali pre svega, šta su to podzemne vode?
Podzemne vode su vode koje se nalaze ispod površine zemlje i mogu se naći čak do 14 kilometara dubine. Mogu biti u tečnom, čvrstom (u vidu leda) i gasovitom stanju (u vidu vodene pare). Ova voda može biti slobodna ili gravitaciona tj. vezana za čestice stena kao kapilarna, opnena, higroskopna.

Mineralne vode su one podzemne vode koje sadrže rastvorene mineralne materije ili gasove. Mogu biti termomineralne ili lekovite. Prema rastvorenim materijama i
lekovitosti nazivaju se gorke, sumporovite, kisele, termalne i dr.
(Koviljača, Soko Banja, Vrnjačka Banja, Vranjska Banja i dr.).

Termalne ili tople vode, čiji povećan stepen zagrejanosti može biti uticaj magmatske aktivnosti, geotermskog stupnja ili radioaktivnog raspadanja, dele se na hipoterme do 36 °C, homeoterme sa temperaturom 36 °C i hiperterme sa temperaturom iznad 36 °C. Ove podzemne vode su jedan od alternativnih izvora energije.

Kako se grade gradovi i mesta, tako se sve više i više zagađuju podzemne vode.
Podzemne vode su neka krajnja rezerva pitke vode za čovečanstvo. Samo u Srbiji imamo bezbroj izvora i vrela, ali se o malom broju vodi računa. Mnogi su zapušteni, zatrpani otpadom i zagađeni.

Za naselja i gradove, podzemne vode predstavljaju veliki problem, jer usled podizanja nivoa dolazi do plavljenja podruma i voda progriza temelje. Problem je još veći kada je ta voda zagađena i gde se meša sa septičkim jamama u nekim manje urbanizovanim mestima.

Kako kroz zemljište sve prolazi tako i dospeva u podzemne vode tamo gde ih ima. Tako razna đubriva, pesticidi, ali i tečni otpad, dospevaju u podzemne vode koje se šire i tako zagađuju ostatak zemljišta i i izvore pijaće vode. Smanjenjem zagađenja zemljišta zaštitili bismo ih od ekstremnog zagađenja.

Izvori i vrela su se veoma cenila i eksploatisala u antička vremena i u doba Rimljana. To vidimo po arheološkim ostacima kao što su lečilišta (banje) i kupatila. Vodu su smatrali izvorom života i zaista su je cenili.

Rimsko lečilište: Banja u blizini Erdevika Izvor: www.fruskac.net

Mnoge podzemne vode koje izviru na površinu zemlje su i lekovite i odlične za rehabilitaciju tela. To znači da je ujedno lek i piće, a dostupna za sve.
Ali nisu sve podzemne vode lekovite i dobre. Neke su obogaćene nekim sumpornim i drugim solima pa kada voda pređe u paru mogu biti veoma toksične.

Vodu kao faktor životne sredine treba više da cenimo, jer je sve manje one koju možemo da pijemo.
Okrenite se oko sebe, pravo blago je tu, nemojte ga zatrpati đubretom i otrovima.
Voda će postati luksuz, zato čuvajte prirodu i ona će vas!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: