Ljudska populacija, Šta ja mogu da uradim?, Zdravlje

Čime ubijamo koronavirus?

U periodu trajanja bilo koje epidemije zaraznih bolesti neophodno je da posebno vodimo računa o ličnoj i higijeni prostora u kojem boravimo. Veoma je važno da češće peremo ruke i dezinfikujemo prostorije, kao i odeću koju nosimo.

Da ne biste mnogo vremena i energije trošili na dezinfikovanje koje zapravo ne radi posao u slučaju koronavirusa, pišemo vam kratko uputstvo na osnovu prikupljenih informacija iz relevantnih izvora (izvori se nalaze na dnu teksta).

Da biste razumeli šta može, a šta ne može da uništi virus, vrlo jednostavno ću objasniti kako virus izgleda. U sredini se nalazi virusni genetički materijal, dok se oko njega nalazi omotač koji se sastoji iz lipida i proteina. Ovaj omotač omogućava virusu da preživi određen vremenski period kada se nalazi u spoljašnjoj sredini, odnosno van domaćina.

Uništimo omotač – uništili smo virus.

Šta sve može da uništi omotač? 

Katjonski deterdženti, peroksid, hlorna jedinjenja, persirćetna kiselina i razne organske kiseline, alkoholi i baze (amonijak i hidroksidi). Još uvek nije poznato za sva jedinjenja u kojim koncentracijama mogu da deluju na virus, tako da vam prenosimo ono što je najsigurnije.

Dezinfekcija ruku 

Nijedna od preporučenih supstanci ne može tako dobro da odstrani virus sa ruku kao što su voda i sapun. Preporučuje se pranje hladnom vodom, kako se pore ne bi otvarale (virus vas ne može inficirati preko kože, ali može da iskoristi priliku, zavuče se u pore i ‘preživi’ pranje ruku) i trljanje sapuna po celoj površini šake, prstiju i ispod noktiju, ako treba i nekoliko puta, u trajanju od najmanje 20 sekundi (slobodno i više). Takođe, preporuka je da koristite čvrste sapune koji imaju višu pH vrednost i bolje deluju na uništavanje virusa od tečnih. Ključna razlika između pranja ruku i utrljavanja drugih sredstava je upravo spiranje sapuna i svega što se u njemu rastvorilo sa ruku. 

Kako da pravilno operete ruke pogledajte na ovoj zanimljivom primeru:

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite vodu i sapun, možete ruke dezinfikovati alkoholom (minimum 60%, optimalno 70%) tako što alkohol utrljavate 30 sekundi. Za ruke ne treba koristiti veće koncentracije jer može doći do isušivanja i pucanja kože. Za ostale površine možete koristiti i nešto veću koncentraciju, ali sve preko 80% gubi smisao jer alkohol prebrzo isparava i ne stiže da utiče na virus. 

Na 1 litar 95% alkohola dodajte 391 ml vode i dobićete rastvor od 70% alkohola.

Da biste što manje morali da perete i dezinfikujete ruke, pokušajte da ne dodirujete bilo šta dok boravite napolju. Naravno, u potpunosti prestanite da se rukujete sa ljudima – poštovanje i ljubav možemo da iskazimo i klimanjem glave i osmehom. 🙂 Bez obzira na opreznost, ne dodirujte rukama lice (naročito usta, nos i oči).

Dezinfekcija površina

Za ostale površine možete koristiti druge preporučene supstance koje ne smete koristiti za dezinfekciju ruku. Jedna od najefikasnijih supstanci za borbu protiv virusa je natrijum-hipohlorit (varikina/domestos). 20 ml (to je najčešće jedan čep domestosa na kome je naznačena koncentracija od 5%) rastvorite u 980 ml vode, obrišite podove i površine i ostavite da deluje 10 minuta, zatim isperite vodom. Čist rastvor pravite jednom dnevno.

Osim domestosa i varikine, možete koristiti asepsol 5%, rastvor se pravi na isti način, 20 ml asepsola na 980 ml vode. Dobićete koncentraciju od 0.1% što je u redu za površine, ali nikako ne i za ruke.

Ove supstance se ne preporučuju za dezinfekciju odeće i nameštaja jer će uticati na boju tih predmeta. Njih možete dezinfikovati 70% alkoholom, ali uvek prvo probajte na manjem delu predmeta da vidite kako će reagovati.

Namirnice koje donosite iz prodavnice prebrišite rastvorom varikine (0.1%) ili alkoholom 70%. Iako ne preterano ekološki savet, u ovoj situaciji je bitan – pokušajte da kupujete namirnice koje imaju nekakvu ambalažu koju možete sterilisati ili odmah baciti, jer time umanjujete rizik.

Druga sredstva koja vam padaju na pamet i kojim inače možda čistite površine neće dobiti bitku sa ovim virusom, kao ni alternativne metode čišćenja. Prostorije je bitno provetravati jer se virus zadržava u vazduhu oko 3 sata, aromaterapija ne može prečistiti vazduh. Takođe sirće, soda-bikarbona, rastvor pepela i slično nisu efikasni u ovom slučaju. Pokušajte da nabavite alkohol ili domestos, podelite sa prijateljima ako oni imaju viška dok se ne obnove zalihe u prodavnicama. Budimo solidarni tako da svako ima dovoljno. 🙂

Više o koronavirusu u svetu i kod nas čitajte u našem tekstu: COVID-19: Od „neće to mene” do prvog smrtnog slučaja

Izvori:
Hemija oko nas – profesor Zoran Vujčić
ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije
CDC – Centers for disease control and prevention
SZO – Svetska zdravstvena organizacija (WHO)


Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: