Aktivizam i edukacija, Bogatstvo planete, Šta ja mogu da uradim?, Voda, Zanimljivosti, Životna sredina

Čovek koji je očistio jezero

Извор: https://diariocorreo.pe/

Zamislite šta bismo sve mogli da uradimo ako bismo bili uporni kao ovaj čovek.

Jedna slika sa interneta mi je privukla pažnju, a na slici je vrlo zabrinut i zgranut mačak koji razmišlja o svojim gazdama: „A šta ako oni nisu moji ljubimci već sam ja njihov?”

Slično bismo i mi mogli da se zapitamo: A šta ako ne treba da čekamo da nam drugi reše probleme, nego se mi sami potrudimo da poboljšamo svoju okolinu?

Marino Morikava, naučnik iz Perua, uložio je sve svoje vreme i novac 2010. godine kako bi očistio čitav jedan vodeni ekosistem El Cascajo. Cilj je bio da se voda očisti bez upotrebe hemikalija i s obzirom da se bavio nanotehnologijom dok je radio na univerzitetu, došao je na ideju, a to je micro nanobubbling sistem koji sadrži mehuriće manje čak 10.000 puta nego u gaziranom piću. Mehurići imaju zadatak da “uhvate” sve bakterije i viruse, unište ih i izazovu njihovo isparavanje.
Marino je osmislio i biološke filtere sa glinom kako bi zadržao neorganske polutante, kao što su teški metali i minerali koji prijanjaju na površinu vode gde se razlažu od strane bakterija. Kako je on to uradio i demonstrirao, možete pogledati na snimku.

Za ovaj proces čišćenja u prirodnom staništu bilo je potrebno samo petnaest dana, dok je taj isti proces u laboratoriji trajao šest meseci. Do 2013. godine 60% močvare je bilo naseljeno migratornim pticama.

Izvor: https://www.placeok.com/

Marino je do 2018. godine  na ovaj način spasio još 30 prirodnih habitata, a posebna želja mu je da očisti jezero Titikaka za koje smatra da je simbol Perua.

Ovaj nasmejani naučnik je samo odškrinuo vrata svim mogućim, realnim i izvodljivim rešenjima. Ugledajmo se na Marina, budimo deca prirode jer dužnost deteta je da brine o roditeljima. ☺

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: