Biljke, Biodiverzitet, Bogatstvo planete, Uticaj čoveka na Zemlju

Čovek koji sam menja svet

извор: www.lappindesign.com

Ako ste ikada pomislili kako vi ne možete da napravite promenu – pogrešili ste. Ovo je priča o čoveku koji je promenio mnogo, potpuno sam.

Zamislite pustinju. Nema ničega, ni trave, ni drveća, ni životinja. Nema života. Samo pesak. Sad zamislite na tom istom mestu veliku šumu, punu životinja i raznih biljaka. Zvuči kao da je za to potrebna magija, međutim, ispostavilo se da je za to dovoljno 30ak godina i jedan uporan čovek.

Radi se o divnom čoveku po imenu Pajeng. Naime, 1979. godine, rečna erozija je pretila da potpuno uništi ostrvo u Indiji na kom je on živeo. Predviđeno je da bi kroz 20ak godina, Madžuli ostrvo moglo u potpunosti da nestane. Tako je Pajeng odlučio da ne prepusti ništa slučaju. Preko 30 godina sadio je i čuvao drveće, sve dok se taj prostor nije „pretvorio“ u šumu. Videvši ovaj raj, bengalski tigrovi, slonovi, jeleni, lešinari i nosorozi odlučili su da im to bude novi dom. Pajeng je pazio kako je sadio biljke, tako da je tamo prisutno preko hiljadu različitih vrsta, uključujući i 300 hektara prekrivenih bambusom. Ova šuma je sada veća od Central parka.

Pajeng je danas poznat kao Indijski Šumski Čovek. Njegov rad je veoma cenjen i direktan je dokaz koliko pojedinac može da učini za sopstveno okruženje.

Iako ste verovatno uspeli da zamislite šta je Pajeng uradio, preporučujem vam da pogledate kratak filmić koji prikazuje njegov put i posvećenost:

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: