NaslovnaŽivi svetBiljke16. februar – Dan badema

16. februar – Dan badema

1745
0
Vreme čitanja:< 1minut

Došao je i njihov dan, bademi slave rođendan 16. februara. Dan badema asocira na zdravu ishranu, početak novih navika, ali i na zaštitu okoline, a videćemo i zašto.

Ova voćka je puna vitamina E, magnezijuma i vlakana i doprinosi našem zdravlju. Izjava da umerena konzumacija badema na dnevnom nivou može da spreči pojavu srčane bolesti, dolazi od strane naučnika. Takođe reguliše krvni pritisak i drži holesterol pod kontrolom.

S druge strane, ono što je ženama često najbitnije je kakav efekat ima na kožu i kosu. Bademovo ulje čini da koža bude mekana, sprečava crvenilo ili svrab, a pošto sadrži vitamine A i E pomaže produkciju kolagena.

E sad, najveći svetski proizvođač badema je Kalifornija, a odmah iza nje Španija, dok malu ulogu imaju druge zemlje, a to su: Francuska, Grčka, Portugal, Maroko, Tunis i Turska.

U prošlosti se dosta spominje drvo badema kao simbol nade i velike vrednosti. Sam njegov oblik je često korišćen u umetnosti, slikarstvu i religiji. Označavao je čak i amajliju za plodnost, a u Americi postoji običaj da se na svadbama poklanjaju ušećereni bademi jer predstavljaju simbol sreće, romantike, zdravlja i bogatstva. U Švedskoj postoji običaj da se pravi puding sa cimetom i bademom sakrivenim unutra i ko ga pronađe, biće mu srećna godina.

Ono što je veoma zanimljivo sa stanovišta životne sredine i zaštite kojom se bavimo je da drveće badema čuva znatnu količinu ugljenika tokom životnog ciklusa koji traje 25 godina, a upravo korišćenje biomase tog drveća i ljuski je ključ za redukciju emisije ugljenika i uticaj na okolinu. Bioekonomija u Kaliforniji rapidno napreduje pretvarajući svaki nusproizvod u novi proizvod za korišćenje.

Proslavimo i ovu nedelju misleći na svoje zdravlje, možda obradujete nekoga koga volite ušećerenim bademima ili kolačem ako ste vešti u kuhinji. Pustite mašti na volju, može biti zabavno. 😉

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime