Aktivizam i edukacija, Ugrožene vrste, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti, Životinje

Dan orangutana 19.08.

Ova mala slatka stvorenja koja po svom ponašanju, visokoj inteligenciji i složenom socijalnom životu, podsećaju na ljude, su verovali ili ne, jako ugrožena vrsta!

Naime, od 1992.-2000. godine, populacija orangutana sa Sumatre i Bornea se bukvalno prepolovila! Od tada, stopa deforestacije je sve veća tako da se smatra da je njihova brojnost još manja.

Kao što ste već mogli pretpostaviti, oni žive na području zapadne i srednje Afrike, širom južne i jugoistočne Azije, najčešće u tropskim kišnim šumama.

Kako je došlo do toga da postanu ugroženi?

1. Orangutani su najveća žrtva industrije palminog ulja! Palmino ulje se koristi u većini restorana brze hrane, proizvodnji većine ”grickalica” kao što su čips, grisine, keks, nutela, u kozmetici itd. Zbog toga, širom sveta se mogu naći ilegalne plantaže uljnih palmi što dovodi do smanjenja staništa za orangutane. Na Sumatri je između 2001. i 2014. godine zbog toga uništeno 13 000 kvadratnih kilometara šuma. Pored toga što na taj način uništavaju orangutanima stanište, oni unište bukvalno sav živi svet na tom području. Tačnije, ove kompanije, poseku svo veće drveće, buldožerom zaravne tlo, spale ga i tako ubiju sav i biljni i životinjski svet.

2. Sve više beba orangutana odrasta kao siročad jer njihove majke ubiju krivolovci. Zašto? Da bi se došlo do bebe orangutana, prvo se mora ubiti majka. Ovaj krivolov je znatno olakšan od kada su orangutani proterani sa svog staništa na mnogo manje teritorije.

3. Ljudi žele orangutane kao kućne ljubimce, pa ih krijumčari prodaju u druge zemlje kao što su Malezija i Tajland.

4. Mnogi eksperimenti su rađeni na orangutanima, baš zbog toga što su jako slični ljudima

Ipak, nije sve tako crno! Na Sumatri, u Nacionalnom parku Gunung Leuser mnogi rade na tome da ova inteligentna bića mogu koliko toliko normalno da žive. Poslednjih godina, njihova brojnost se povećala (minimalno) zahvaljujući raznim organizacijama, fondacijama i aktivistima.

Vi, za početak, možete da pomognete tako što ćete prenositi vaše znanje drugima, i, naravno, izbegavati korišćenje palminog ulja 🙂

 

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: