Aktivizam i edukacija, Ekosistemi, Šta ja mogu da uradim?, Voda, Zanimljivosti, Životna sredina

Eko-Baba, rečni Mr. Proper

metro.co.uk

Stalno zagađivanje reka i nedostatak regulacija i interesovanja lokalnih vlasti je uobičajno svuda u svetu. Indija, kao jedna od najnaseljenijih država je pogotovo izložena stalnom zagađenju vode, vazduha i zemljišta. Međutim, nedostatak interesovanja vlasti i uopšten skepticizam građana nije zaustavio Sent Balbir Sin Seešvala da okupi stotine učesnika u veliku radnu akciju. Njegovi napori su bili i praktični i edukativni. Bez ikakve pomoći nadležnih organa, i samo uz solidarnost lokalnog stanovništva ovaj pedesetpetogodišnjak je uspeo da gotovo u potpunosti očisti reku prepunu kanalizacionog i organskog otpada.

Eko Baba Izvor: Indiantribune

Balbir Sin Seešval, poznat i kao Eko Baba po svojoj predanosti ekologiji, odlučio je da posveti svoj život zaštiti životne sredine. On je započeo i održao različite projekte, od kojih je najveći čišćenje Kali Bein reke.

Eko Baba uklanja organsko đubrivo. Izvor: TheWeekendLeader

Usled efekata ubrzane industrijalizacije i intenzivne poljoprivrede, reka Kali Bein je, kao i mnoge druge reke, postala leglo đubreta, kanalizacionog otpada i zaraze. Zagađene vode su uticale i na poljoprivredna dobra, prenoseći bolesti i utičući na kvalitet useva. Veliki pomori riba u više navrata su doveli do gotovo potpunog nestanka faune u vodi, time doprinoseći da se alge šire i stvaraju takozvano “organsko zagađenje”. Organsko zagađenje dovodi do postepenog isušivanja vode i zatrpavanja basena, te se činilo da će Kali reka doživeti istu sudbinu kao i Poopo jezero. I zaista i bi, da Eko Baba nije 2000. godine zajedno sa 200 volontera krenuo sistemski da čisti reku od tona različitog otpada.

Volonteri rasklanjaju obalu nakon pomora riba. Izvor: lafdaTV

Pored samog čišćenja gde je aktivno učestvovao, Eko Baba je organizovao i različite obuke stanovništva iz 20 različitih sela. Ideja je bila ne samo da se očisti rečno korito, već i da se urede obale i staze pored reke.

Projekat je nastao kao rezultat nesposobnosti nadležnih organa koji nisu želeli da ograniče industrijalizaciju i njeno zagađivanje. Eko Baba je pokrenuo kampanju da podstakne seljake da uklone zagađenu vodu na različite načine. Neki seljaci su koristili stare metode sakupljanja i tretiranja otpada i prečišćavanja vode uz pomoć filtracije vode kroz pesak.

Raščišćavanje obale i filtracija vode kroz pesak. Izvor: IndianTribune

Kako su se korita reka rašćišćavala, tako su se aktivirali i oživljavali izvori. I sa punjenjem reke, došlo je i do urušavanja obale, stvarajući nove probleme. Uočivši ovaj problem, paralelno s čišćenjem reke organizovana je sadnja drveća i žbunja duž obale da bi se učvrstilo i vezalo zemljište.

Sadnice za ozelenjavanje obale. Izvor: Mrmondialisation

Uz pošumljavanje obale, doneta je i zabrana pecanja da bi se osiguralo poboljšanje biodiverziteta. I sve ovo je organizovano bez ikakvog učešća javnih institucija! Danas, Kali Bein je u procvatu. Na stotine porodica organizuje piknike, i napravljena su javna kupališta i mesta za obavljanje različitih rituala koji zahtevaju čistu, pijaću vodu!

Deca se igraju u čistoj vodi Kali reke. Izvor: Mrmondialisation

Što se Eko Babe tiče – njegova borba se nastavila. Njegovi sadašnji napori su usmereni direktno na fabrike, i on pokušava da zaustavi zagađenje na samom izvoru, i da izvojeva obaveznu upotrebu filtera. On je izjavio da je njegova akcija dokazala da je moguće da se uz udružen napor postigne da se reka očisti, i da je krajnje vreme da se ova akcija proširi i na druge reke u Indiji – i svetu.

Samo pitanje ostaje, postoji li “Eko Baba” i u Srbiji?

Obala Save kojoj bi dobrodošao jedan naš “Eko Baba”. Izvor: NationalGeographic

 

 

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: