Aktivizam i edukacija, Šta ja mogu da uradim?, Zanimljivosti

EkoBlog na Avanturi Zelembaća

Napravio bih neku čarobnu kantu za otpatke koja može da šeta i hrani se smećem i tako čisti gradove

Superheroj Zelembać

Promeniti životne navike, izgleda kao stvar koju je veoma teško učiniti… Za starije ljude često, ispostavlja se, i nemoguće. Imajući u vidu ove poteškoće Ana Svilar,  master inženjer zaštite životne sredine iz Pančeva, zaključila je da je efikasnije stvarati dobre navike, a ne menjati loše. Upravo iz tog razloga odlučila se da energiju posveti radu sa generacijom koja poseduje ogroman potencijal da budućnost menja nabolje… našom decom.

Kao kulminacija Anine borbe za bolje sutra nastala je Avantura Zelembaća, edukativna radionica iz oblasti biologije, ekologije i zaštite životne sredine namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta. Ono po čemu je Avantura Zelembaća posebna, jeste način na koji se deci prenosi znanje i predočava njihova uloga u životnoj sredini. Zelembaći su superheroji, a njihov zadatak je da sačuvaju planetu koristeći samo njima svojstvene supermoći. Ovaj koncept omogućava deci da ozbiljno shvate značaj očuvanja životne sredine, ali i da konstantno kroz igru i zabavu uče i usvajaju nova saznanja.

Kao jedan od gostiju na najnovijoj Avanturi u nizu, održanoj na prostoru oglednog dobra Poljoprivrednog Fakulteta iz Zemuna, u centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju „Mali Dunav“ na Radmilovcu našao se i EkoBlog. U narednim pasusima pokušaću da vam prenesem atmosferu Avanture Zelembaća kojoj sam i sam prisutvovao.

Počinjemo avanturu

Zelembaći su pristigli u centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju oko 10 časova i nakon kratkog odmora, upoznali su se sa domaćinom Prof. dr Zoranom Markovićem koji im je poželeo srdačnu dobrodošlicu. Potom su mali superheroji podeljeni u dve grupe i sa vodičima Sanjom i Stefanom, inače studentima Poljoprivrednog fakulteta, pošli u obilazak centra.

U toku obilaska Sanja i Stefan su se trudili da Zelembaćima prenesu što više znanja i zanimljivosti iz sveta biljaka i životinja, ali su i iskoristili priliku da se i sami što više zabave kroz igru sa malim superherojima. Upoznali su ih tako sa stanovnicima oglednog polja, paunima, kornjačama, ježevima, zečevima, jarićima i mnogim drugim životinjama, ali su im pričali i o vodenim biljkama lokvanjima koje su deca mogla da vide.

Saznajemo nove zanimljive stvari

Kao najzabavniji deo obilaska bili su vožnja čamcem po veštačkom jezercetu, upoznavanje sportskog ribolova i poseta spiralnom ostrvu evolucije na kome su deca mogla slikovito da se upoznaju sa razvićem živog sveta, od prvih višećelijskih organizama do danas.

Zabavljamo se dok učimo

Nakon zabavnog i poučnog obilaska centra „Mali Dunav“, Zelembaći su ručali u hladu starog bora, a zatim prešli u otvorenu učionicu gde ih je preuzela Ana, idejni tvorac Avanture Zelembaća.

Ozbiljno shvatamo našu ulogu

Predavanje koje im je Ana održala imalo je za cilj da na zanimljiv način prikaže značaj očuvanja životne sredine. Kroz igru uloga, u kojoj svako dete dobija posebnu ulogu u ekosistemu (vazduh, voda, zemljište, šuma i fabrika), Zelembaći lako shvataju da su svi činioci životne sredine međusobno povezani i da samo ako su svi činioci očuvani možemo imati zdravu okolinu u celosti.

Za kraj, Zelembaćima, malim superherojima, postavljeno je pitanje: Kako bi oni iskoristili njihove supermoći da bi spasili planetu?

Odgovori, samo deci svojstveni, uspeli su da nasmeju sve prisutne odrasle osobe, ali verujem i da ih nateraju da se zamisle. Ako u svoj našoj deci razvijemo ideju za „zelenim“ filozofiranjem, koliko smo zaista daleko od toga da svet učinimo zdravijim i lepšim mestom? Ubeđen sam, ne mnogo…

Hm… možda bi neka vrsta čarobne korpe za otpatke i mogla da funkcioniše…

Spašavamo planetu

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: