Aktivizam i edukacija, Bogatstvo planete, Zanimljivosti

Evropski dan parkova – 24. maj

Proslavljanje Evropskog dana parkova koji predstavlja komemorativni dan zaštićenih područja širom Evrope pokrenula je  1999. godine Federacija EUROPARC, dok se u Srbiji ovaj dan obeležava od 2001. godine. EUROPARC je mreža za prirodne i kulturne baštine koja radi na tome da poboljša upravljanje zaštićenim područjima u Evropi kroz međunarodnu saradnju, razmenu iskustva i ideja, kao i uticaj na politiku. Svake godine 24. maja članovi federacije EUROPARC organizuju različite aktivnosti kako bi skrenuli pažnju na značaj i prednost postojanja svih naših zaštićenih područja.

Evropskim danom parkova obeležava se stvaranje prvih nacionalnih parkova u Evropi – skup od devet parkova koji su stvoreni u Švedskoj 1909. godine.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode predstavljaju bogatstvo jedne države pa tako ovogodišnji slogan Evropskog dana parkova glasi „naše nacionalno bogatstvo”.

Srbija ima pet nacionalnih parkova i to su Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara i Šar-planina, i svih pet su uključeni u EUROPARC. Ove parkove krase predeli nestvarne lepote, raznolika flora i fauna, neprocenjivi kulturni, istorijski i prirodni spomenici ali i vidikovci sa kojih se pruža pogled na netaknutu prirodu. Više o  nacionalnim parkovima Srbije možete pročitati ovde. Naravno i ostatak sveta ima fascinantna prirodna bogadstva o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Grand Canyon, SAD

Ovo je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova na svetu. Veliki kanjon je tokom stotina godina isklesala reka Kolorado praveći neverovatne predele. On spada u jedno od prirodnih svetskih čuda, a takođe je i pod zaštitom UNESCO-a. Svake godine ogroman broj turista poseti ovo čudo prirode kako bi uživali u nestvarno lepom pogledu ili kampovali pored reke.

Arches, SAD

Ovaj park karakterističan je po brojnim kamenim stupovima različitih oblika i veličina. Oko 200 kamenih lukova koji premošćuju ove stupove krasi Arches, a jedan od njih predstavlja najduži kameni most na svetu Landscape Arch sa dužinom od neverovatnih 100 metara.

Galapagoska ostrva, Ekvador

Najpoznatija i najlepša ostrva na svetu upravo čini skup od 14 većih vulkanskih i brojnih manjih ostrva Galapagosa. Na ovim ostrvima žive brojne zanimljive vrste životinja kao što su iguane, kornjače, pingvini, albatrosi… Galapagoska ostrva poznata su i po tome što je Čarls Darvin upravo na njima našao inspiraciju za svoju teoriju evolucije.

Plitvička jezera, Hrvatska

Da se i naše komšijske zemlje imaju čime pohvaliti pokazuje nacionani park Plitvička jezera u Hrvatskoj koji karakteriše više od 16 jezera neverovatno bistre vode i netaknuta šumska vegetacija. Zbog geološke podloge jezera su podeljena na Gornja i Donja gde su Gornja jezera prostranija i sa blažim obalama u odnosu na Donja.

Samo posmatranje fotografija ovih prirodnih lepota oduzima dah dok je doživljaj posetiti ih uživo nešto potpuno očaravajuće. Zato ćete se složiti da ovi, ali i svi ostali nacionalni parkovi, sa punim pravom zaslužuju da ostanu očuvani, i baš to je razlog da im danas posvetimo dan.

Izvori:
https://www.europarc.org/nature/european-day-of-parks/
https://cairngorms.co.uk/celebrating-european-day-parks/

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: