Bogatstvo planete, Zanimljivosti, Zdravlje, Životinje

Fugu riba – otrov i specijalitet

Verovatno je većina nas negde videla fotografiju ribe koja je karakteristična po svom elastičnom trbuhu koji može da napumpa kada se oseti ugroženom. Ima odličan vid što joj pomaže da na vreme uoči plen ili neprijatelja. Iako je veoma spor plivač, u trenucima opasnosti ispoljiće veliku količinu energije kako bi pobegla. Ako je predator previše blizu, riba će usisavanjem vode naduvati svoj stomak i tako onemogućiti napadača da čeljustima obuhvati njeno loptasto telo. Pripada familiji Tetraodontidae, zbog svoja četiri zuba, od kojih se dva nalaze u gornjoj, a dva u donjoj vilici. Zubi Tetraodontidae nikada ne završavaju svoj rast, jer se troše prilikom drobljenja čvrste ljušture rakova i mekušaca kojima se riba hrani. Oko 120 vrsta ove ribe naseljava tropske i suptropske oblasti. Najviše vrsta su stanovnici mora, dok ih nešto manje živi u slatkim i brakičnim vodama (područja na kojima se mešaju slatka i morska voda). Veličina tela može biti svega nekoliko centimetara pa sve do nekoliko desetina centimetara. Sve vrste su veoma osetljive na zagađenje vode. U Japanu je poznata kao fugu riba, što na japanskom znači ,,rečna svinjaˮ. Međutim, nije intrigantna samo zbog svog neobičnog izgleda, već i zbog otrova koji se nalazi u njenoj jetri, koži i jajnicima – reč je o tetrodotoksinu.

Izvor: https://www.petmd.com/

U membrani nadražljivih ćelija (kao što su čulne, nervne, mišićne i žlezdane ćelije) postoje jonski kanali kroz koje natrijum ulazi u ćeliju, obezbeđujući nastajanje i prostiranje nervnog impulsa. Kada se tetrodotoksin veže za neki od natrijumovih kanala, on ometa njegovo funkcionisanje i sprečava prostiranje nervnog impulsa, što dovodi do paralize mišića i prestanka disanja. TTX (tetrodotoksin) je neurotoksin koji je 1200 puta smrtonosniji od cijanida, tako da količina koja se nalazi u jednoj jedinki može da ubije 30 odraslih osoba. Protivotrov još uvek nije pronađen, a da li će žrtva preživeti trovanje zavisi od količine unetog otrova. Šanse za smrtni ishod su manje ako se osoba priključi na aparate koji će vršiti funkciju pluća i krvotoka dok se iz tela ne izluči sav toksin.

Druga neobična stvar je to što je fugu, i pored svoje toksičnosti, jestiva. Naime, u Japanu predstavlja pravi specijalitet čije je pripremanje regulisano strogim pravilima. Toksin se iz ribe ne može odstraniti kuvanjem ili zamrzavanjem, već samo mehaničkim uklanjanjem delova tela koji ga sadrže, za šta je potrebno da kuvar poseduje sertifikat za pripremu ovakve hrane. U slučaju da se nađete u restoranu u kome služe sašimi od fugu ribe, insistirajte da se uverite da li kuvar ima licencu. Da biste probali neki od specijaliteta, osim hrabrosti, treba vam i veća suma novca, jer samo jedna porcija košta između sto i dvesta američkih dolara, dok je prodaja cele ribe u prodavnicama zabranjena.

Koliko je fugu riba interesantna ljudima iz celog sveta govori i to da je svoje mesto našla u epizodi crtane serije ,,Simpsonoviˮ, kada je glavni junak, nespretni Homer Simpson, u japanskom restoranu konzumirao suši od neočišćene fugu ribe, a zanimljiva je bila i reditelju ruske igrane serije ,,Kuhinjaˮ gde je šef kuhinje Viktor Barinov sa svojim kuvarima imao zadatak da je pripremi za specijalnog gosta.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: