Zanimljivosti, Životinje

Gde su nestale pčele?

Prošlog leta dok sam sa mamom naručivala med od čoveka koji verujemo ima pravi med, rekao je da ovog puta ne može da nam proda med jer ga nema. Čovek je bio blago depresivan jer mu to donosi i zaradu. Nije prijatno. A onda saznam da postoji čitav naziv za tu  pojavu:„pomor pčela.” Zvuči užasno, zar ne?

Svi znamo da nam pčelarstvo donosi brojne koristi preko pčelinjih proizvoda do oprašivanja. Pčele su jedne od najrasprostranjenijih životinjskih vrsta na zemlji.
Pčela utiče na proizvodnju ljudske i stočne hrane, industrijskih sirovina poljoprivrednog porekla i na čovekovo zdravlje.
Međutim, već duže vreme se pogoršavaju uslovi za gajenje pčela. Primena raznih hemijskih sredstava, industrijski i izduvni gasovi nepovoljno utiču na njihov razvoj i opstanak.
Zato u nekim zemljama rezultati analiza pčela na sadržaj teških metala, služe kao indikator stepena zagađenosti okoline.

Kada govorimo o Srbiji, pomor pčela je pogodio Srbiju u septembru prošle godine u okolini Bačke Topole. Šteta koja je procenjena iznosi više od 13 miliona dinara.
Tom prilikom prijavilo se 16 oštećenih pčelara sa ukupno 672 košnice. Alarmirana je inspekcija, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Savez pčelarskih organizacija Vojvodine i pojedini mediji.
Ovakvi pomori su tokom godina primećeni i u Kikindi, Kovačici, Prijepolju i Surdulici.

Poslednji pomor pčela se desio u maju ove godine u okolini Kikinde pri čemu je stradalo oko hiljadu košnica. Smatra se da je uzrok prskanje pšeničnih polja raznim preparatima i da je šteta oko 120.000 evra. Fitosanitarna inspekcija je naravno obaveštena o tom događaju ali šteta je velika i potrebno je uvesti ozbiljnije mere kako bi se to sprečilo u budućnosti. Pre svega, biljke se moraju prskati po uputstvu, ne smeju se tretirati dok su u cvatu i kada ima vetra i u određeno doba dana.

Najnovije studije nam prenose biolozi iz Kalifornije, gde je utvrđeno da je najveća pretnja kolonijama pčela jedna vrsta pesticida, neonikotinoid.
Skoro je nemoguće naći med koji nije zaražen ovim pesticidom.
Naučnici su čak uporedili ovaj pesticid sa DDT-jem koji je povezan sa opadanjem broja beloglavih orlova  ali kažu da neonikotinoid ne ostaje u organizmu dugo kao DDT, tako da se ne treba porediti i pored svega da je opasan i po bubamare.
Poslednjih godina je veliki pritisak  na multimilionske kompanije koje zarađuju na prodaji ovakvih hemikalija, čak ih je zabranila EU 2014.
Međutim, potrebna je totalna zabrana jer se ovaj i drugi insekticidi koriste u domaćinstvima bez obzira na upozorenja, a prosečan izgovor je da se tako ljudima isplati.

Kako zaštititi pčele? Jednostavno, ne koristiti hemikalije.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: