Aktivizam i edukacija, Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti, Životinje

Hranjenje gradskih ptica? Ne baš tako naivno

Sigurno smo svi bili u prilici da ostatke naših obroka, blizu pekare ili na keju, podelimo sa našim pernatim sugrađanima. Nekako, u Beogradu, to se dovodi u neku vrstu porodične aktivnosti, gde bar tri generacije beograđana šeta brojnim kejevima i hrani labude grbce, patke gluvare, vrapce pokućare, a obrok nađu i brojne druge vrste ptica koje prezimljavaju na Dunavu i Savi. Iako je ovo jedan vid aktivnosti koja, pre svega, udružuje građane u svom altruističkom činu prema njihovim pernatim komšijama, nije sasvim bezopasan. Mnogobrojne namirnice koje se ovde nađu na meniju nose potencijalne skrivene opasnosti.

 Mužjak i ženka patke gluvare (Anas platyrhynchos) na Dorćolskom keju.

Ono što je na nama je da, kao savesni građani, budemo upoznati sa potencijalnim posledicama koje naš čin može prouzrokovati. Naime, kako je apelovano od strane domaćih i stranih organizacija (u skorije vreme BirdLife Srbija) hranjenje ptica, pogotovo vodenih staništa, hlebom, čipsom, kokicama i sličnim grickalicama nosi brojne posledice. Ove namirnice su jako siromašne kvalitetnim sastojcima, te ih prividno zasite, ne pružajući neophodne hranljive materije. Brojne ptice po  gradskim parkovima i kejovima pate od simptoma neadekvatne ishrane. Ovo je posebno važno ako sagledavamo da ptice povraćaju polusvarenu hranu svojim mladima. U suštini, javlja se sličan problem kao sa plastikom; umesto da mladi dobijaju namirnice sa potrebnim makronutrijentima, za posluženje su polusvareni, nehranljivi, opasni otpaci, sa kojima ne mogu dugo ostati u životu.

Opšte poznata deformacija na krilima, u engleskoj terminologiji označena kao „Angel Wing” javlja se kod ptica koje previše konzumiraju nutrijentima siromašnu hranu, te nemaju potrebne mineralne materije da podrže rast kostiju krila. Umesto da rastu uz telo ptice, kosti se krive i rastu pod pravim uglom u odnosu na njihovo telo, te ih ne mogu podržati u letu. Posledice po njihovo kretanje, beg i hranjenje su očigledne.

Angel Wing” kod kanadske guske (Branta canadensis)
Izvor: onegreenplanet.org

Takođe, jedna od lošijih navika je da naše otpatke dajemo pticama, gde se mogu naći stare, buđave i ko zna čime zaražene namirnice. Nije potrebno dalje razjašnjavanje kako unošenje tako nekih stvari može dovesti do raznoraznih zdravstvenih problema i na kraju smrti.

Postavlja se pitanje, šta raditi? Naravno da nije loša stvar hraniti ptice, pogotovo zimi, ali je očigledno jako bitan izbor čime ih hranimo. Manjak naučnih podataka na ovu temu ograničava nam poznavanje celokupnih uzroka i posledica neadekvatne ishrane hlebom, kokicama, smokijem i ostalim sličnim namirnicama, koje bismo mogli slobodno označiti kao junk food/fast food za ptice. Ovakvo nepoznavanje materije i nedostatak podataka, daje dobar izgovor nekim ljudima da nastave da rade šta hoće i da ne slušaju savete. Najmanje što želimo jeste da nam senice, vrapci, patke i labudovi gladuju, ali ne postoji opravdanje ili izgovor koji može stati na put zdravom razumu. Postoje različite grupe ptica, koje se hrane različitim tipovima hrane (semenima, voćkama, beskičmenjacima…), logično je da, ako želimo da ih nahranimo kako treba, potrebno je da pronađemo nešto najsličnije njihovoj ishrani u prirodi. Opet, ovo ne treba da nas obeshrabri, već da ako zaista želimo da pomognemo, uradimo to na pravi način. Poprilično je jednostavno – izbegavamo smoki, kokice, hleb, dajemo im semenke, koje isto možemo kupiti na gramažu. Zabava i cilj ostaju na istom mestu, a rezultat je mnogo bolji. Takođe, još nešto što možemo da im priuštimo, kad nemamo vremena da se šetamo napolju ili je previše hladno, jesu hranilice. Montiramo je, napunimo je semenkama i zimi će predstavljati značajan i siguran izvor hrane, a mi ćemo pored satisfakcije što smo ih nahranili, imati i prilike da ih fotografišemo.

Velika senica (Parus major); čest posetilac na hranilici koju držim u svojoj kuhinji.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: