Aktivizam i edukacija, Ugrožene vrste, Zanimljivosti, Životinje

Internacionalni dan jaguara – 29.11.

Današnji datum je od ove godine zvanično rezervisan za tufnastog gospodara amazonskih šuma – jaguara, po prvi put ova veličanstvena životinja dobila je svoj dan i on će se obeležavati svakog narednog 29. novembra.

Jaguar (Panthera onca) je jedina vrsta iz roda Panthera koja naseljava Američke kontinente i ujedno predstavlja najveću mačku na tom prostoru. Pretežno živi u tropskim predelima i gustim, vlažnim džunglama sa obiljem biljnog pokrivača. Kao i većina mačaka jaguar je odličan penjač pa tako najveći deo slobodnog vremena provodi uživajući u sigurnosti visokog drveća, ali se takođe veoma dobro snalazi i u vodi kroz koju može da pliva velikom brzinom. 

Iako deli sličnosti u spoljašnjem izgledu sa leopardom, jaguar ima teže, čvršće i krupnije telo, samo rep može da bude dug i do 180 m, kao i širu glavu sa čeljustima toliko jakim da je na prvom mestu po jačini ugriza u odnosu na sve mačke na svetu. 

Najaktivniji je u sumrak i noću, njegova rika se čuje kilometrima daleko, ali zanimljivo je da nema sposobnost da prede i to ga razlikuje od ostalih pripadnika porodice mačaka. Po prirodi ove životinje su samotnjaci, žive sa ženkom samo za vreme parenja i to vrlo kratko nakon čega se svako vraća samotnjačkom životu. 

Ove osobine, zajedno sa neverovatnom spretnošću i brzinom, čine jaguara izvanrednim lovcem koji nema nijednog prirodnog neprijatelja u svom staništu. Nijednog, sem čoveka naravno!

Krzno jaguara savršeno je za kamuflažu i čini ga gotovo neprimetnim za njegov plen, međutim, upravo to krzno privuklo je pažnju čoveka. Još drevne Maje bile su fascinirane krznom jaguara. U njihovoj mitologiji on se smatrao za „skriveno sunce“, a šare su predstavljale refleksiju zvezda koje sijaju na noćnom nebu. Verovali su da je božanska figura, kralj podzemlja, simbol za sve što je neuhvatljivo, snažno, nekontrolisano i zadivljujuće. 

Ipak, predivne tufne i krzno ovoj zverki donele su velike probleme, pa tako neprikosnoveni predator mora da se bori za svoju egzistenciju upravo sa čovekom. Iako je lov na jaguare zabranjen, njihova populacija se u poslednjoj deceniji drastično smanjila, a sa nekih oblasti jaguar je potpuno nestao. Lovokradice ga masovno izlovljavaju, a krzno i koža se prerađuju kako bi se napravile jakne, bunde, obuća i torbe. Zbog toga se danas jaguar nažalost nalazi na IUCN crvenoj listi kao životinja ugrožena u svom staništu. Procenjuje se da je u džunglama ostalo još tužnih 15.000 jedinki.

Organizacije sa Američkih kontinenata bore se za zaštitu jagura kroz različite projekte, a jedna od vodećih organizacija WCS istakla je da se u periodu između 2002. i 2016. godine primetio rast populacija od 7,8% na svim lokacijama koje su pod njihovom zaštitom što raduje i vraća nadu.

Internacionalni dan jaguara upravo postoji kako bi se podigla svest javnosti o pritisku koji ova veličanstvena životinja trpi i podseća nas šta to možemo da izgubimo iz hira za skupom bundicom.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: