Snežni leopard (lat. Panthera uncia) je vrsta iz porodice mačaka čiji je najbliži srodnik tigar (Panthera tigris). Žive na nadmorskim visinama od 500 do 5800 m i naseljavaju stenovita staništa (litice, planinske vrhove), travnata i žbunasta staništa, šume (predstavljaju marginalna tj. granična staništa areala). Vole hladnu suvu klimu. To su mačke srednje veličine sa zagasito sivim krznom tako da se savršeno kamufliraju u stenovitim područjima. Rep može biti duži od samog tela i služi za balansiranje na liticama. Imaju kraće prednje noge za jak skok od čak 10 metara i velike šape radi lakšeg kretanja po snegu. Mogu se uočiti od Himalaja na jugu preko Tibeta do planina u južnom Sibiru, na teritoriji čak 12 azijskih zemalja: Avganistanu, Pakistanu, Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Mongoliji, Nepalu, Butanu, Indiji, Kini i Rusiji. Površina koju trenutno naseljavaju je procenjena na 2,8 miliona km2.

(Narandžasto – stalno naseljeni, svetlo – povremeno prisutni. Mapa preuzeta sa iucnredlist.org)

Glavna hrana su im baral (Pseudois nayaur) i sibirski kozorog (Capra sibirica) čiji areali se poklapaju sa arealom snežnog leoparda (mapa iznad). U nekim oblastima važan plen su i argali (Ovis ammon) i vijoroga koza (Capra falconeri). Osim navedenih vrsta divljih koza, snežni leopardi se hrane i stokom (15-30%) i manjim plenom (2-8%) kao što su ptice, glodari, pike (zečevi zvizdači), zečevi i mrmoti. Upravo brojnost plena ima vodeći uticaj na brojnost snežnih leoparda. Nije poznata agresivnost prema ljudima.

Sibirski kozorog

Vijoroga koza

Baral

Argal

Ova vrsta je još 1986. proglašena kao ugrožena na Crvenoj listi (IUCN), a status je promenjen u osetljiva od 2016. godine.

Koji su razlozi za njenu ugroženost?

Populacija trenutno broji 2710 do 3386 odraslih jedinki sposobnih za razmnožavanje. Budući da je ovaj broj manji od 10 000 i da se procenjuje opadanje brojnosti populacije za 10% u narednih 22 godine, to je razlog zašto su proglašeni osetljivom vrstom. Ženke postaju polno zrele sa 2-3 godine, a mužjaci sa 4, tako da broj odraslih jedinki zapravo predstavlja sve jedinke starije od 2 godine, dok se procenjuje da je ukupan broj jedinki u divljini do 7000. Tačan broj je veoma teško odrediti zbog staništa na kojem žive i usamljeničkog načina života (samo 7000 leoparda na 2,8 miliona km2 !). Broj jedinki u zoološkim vrtovima širom sveta je oko 600 gde mogu doživeti i preko 20 godina, dok u divljini najčešće ne preko 12. Iako postoje brojne prepreke koje bi mogle da odvoje subpopulacije, ovo za sada nije slučaj, tj nije uočena fragmentacija areala. Trenutno je populacija stabilna, postoji porast brojnosti u nekim, a smanjenje u drugim oblastima.

Pretnje su sledeće:

  • agrikultura i akvakultura
  • širenje stambenih i industrijskih zona
  • produkcija energije i rudarstvo
  • transport
  • lov
  • vojne vežbe i ratovi
  • bolesti i invazivne vrste
  • klimatske promene

Postoji bitna razlika u tipu pretnje i njenom intezitetu u različitim zemljama. Ipak se kao najvažnija može izdvojiti uništavanje staništa i smanjenje brojnosti plena (usled kompeticije sa stokom ili izlovljavanja) što snežne leoparde navodi da napadaju stoku i posledično bivaju ubijani od strane ljudi. Takođe se ističe i ilegalna trgovina krznom, kostima i drugim delovima tela koja je najintenzivnija u Kini, ali vrlo visoka i u Pakistanu, Nepalu, Rusiji i Avganistanu. Razlog za to su brojni zahtevi za krznenim tepisima i trofejima u Kini i Zapadnoj Evropi.

Kako zaštititi ovu vrstu?

Za sada su uspostavljene određene mere kao što su:

  • nova zaštićena područja u okviru areala snežnog leoparda (proglašavanje oblasti nacionalnim parkom )
  • mere protiv lovokradica – postavljanje kamera
  • inicijative da se smanji sukob sa stočarima tako što je stoka bolje zaštićena od napada, a leopardi više ne predstavljaju štetočine
  • vakcinacija
  • zaplenjivanje vatrenog oružja širom Kine
  • edukacija lokalnog stanovništva da snežni leopardi nisu štetočine i naglašavanje njihovog značaja
  • uklanjanje žičanih zamki
  • regrutovanje rendžera

Slike ispod su snimljene pomoću skrivenih kamera u zaštićenim područjima što omogućava praćenje ove vrste i efikasniju zaštitu. (Preuzeto sa programmes.putin.kremlin.ru)

Da, mi smo prilično daleko i nemamo nikakvog dodira sa ovom prelepom životinjom, ali ipak postoje načini da pomognemo. Najpre ovako, širite svest, a zatim se priključite organizacijama koje se aktivno bave zaštitom snežnog leoparda, volontirajte, donirajte.

Danas slavimo postojanje snežnog leoparda! 🙂

Možda će vam biti zanimljivo da znate da su snežni leopardi retke velike mačke koje ne mogu da riču, već ispuštaju drugačije zvuke zvane chuff.