Bogatstvo planete, Zanimljivosti, Životna sredina

Kampovanje – beg u prirodu

Ako živite u gradu i umorni ste od buke, saobraćaja, zagađenog vazduha, gužve ili jednostavno želite da pobegnete od svakodnevice, kampovanje je jedan od načina da to uradite. Kampovanje predstavlja kraći boravak u prirodi i jedno je od najjeftinijih, a najlepših rekreativnih aktivnosti. Srbija je zemlja bogata šumama, rekama, prirodnim bogatstvima uopšte i pruža nam mnogo mogućnosti za kampovanje. Međutim, pre nego što se upustimo u ovu avanturu, treba da znamo neka osnovna pravila koja će nam omogućiti lepši boravak u prirodi.

1. Odlučite gde ćete ići

U Srbiji postoji veliki brojorganizovanih kampovakoji nude različite mogućnosti, od prikolica, bungalova, pa sve do šatora. Neko ko nije spreman da spava pod vedrim nebom, može se odlučiti za bungalove ili kamp prikolice, koji su nešto moderniji vid kampovanja. Ako se ipak odlučite za samostalnu organizaciju i kampovanje u šatorima, treba da znate neke osnovne stvari koje će vam ovaj beg u prirodu učiniti prijatnim i nezaboravnim. Prvo treba da odaberete destinaciju, a najbolje je da to bude pored neke reke, na obodu šume ili u blizini izvora.

Jezero Perućac, pogled iz kampa Džanići, privatna arhiva

2. Ponesite sve što vam treba

U zavisnosti od toga koliko dana planirate da boravite u prirodi, potrebno je da se pripremite ranije i napravite spisak stvari koje su vam neophodne. Organizacija je pola posla. Ono bez čega svakako ne možete na kampovanje jeste šator. Šatori se u današnje vreme lako nabavljaju, a predstavljaju dobru investiciju ako vam kampovanje postane česta aktivnost. Pored šatora potrebna vam je podloga za spavanje (ili dušek na naduvavanje), vreća za spavanje, hrana, odeća, prva pomoć i različite alatke i pomagala. Kanap je jako koristan kamperima jer se pomoću njega sve može dodatno pričvrstiti ili jednostavno sušiti veš. Što se hrane tiče, najbolje je poneti konzerviranu i instant hranu koja se pojede čim se otvori (kako se ne bi pokvarila). Takođe, najbolji prijatelj vam mogu postati sušeno voće (npr. urme) ili mahunarke poput kikirikija, badema i oraha. Ove namirnice će vam dati puno energije ukoliko su vam dani ispunjeni aktivnostima. U džepu uvek treba da imate baterijsku lampu i švajcarski nož (koji ima više mogućnosti). O odeći takođe treba da vodite računa, ponesite nešto udobno i shodno vremenskim prilikama, ali uvek treba da imate i nešto toplo i nepromočivo. Ako vas vreme iznenadi, najneophodnije će vam biti rezervne patike, gumene čizme i kabanica. Pored toga, treba da znate da ćete se družiti sa insektima, pa će biti potrebno da ponesete kremu ili sprej, kako ne biste doživeli neprijatno iskustvo.

Evo jednostavne ček liste koja vam može pomoći prilikom pakovanja:

Šator
Podloga za spavanje (ili dušek na naduvavanje)
Vreća za spavanje i jastuk
Hrana (instant, konzervirana, sušeno voće i mahunarke)
Pribor za jelo i piće
Baterijska lampa
Švajcarski nož
Kanap
Cerada
Prva pomoć i pribor za higijenu
Rezervna obuća i odeća
Kabanica
Gumene čizme
Eksterna baterija
Aktivni kiseonik
Kese za đubre
Upaljač ili šibice
Kompas

3. Postavljanje šatora

Kada ste napravili spisak i spakovali sve što je nephodno, možete da krenete na put. Ukoliko ste se odlučili da kupite i samostalno postavite šator, a ne da odete u neki od kampova Srbije (ili neke druge zemlje, izbor je veliki) treba da znate gde i kako se on postavlja. Prvo treba napomenuti da bi bilo dobro da kupite šator koji je za jedno mesto veći od broja ljudi koji će u njemu spavati, da bi vam stvari stale u njega. Šatore treba postavljati u blizini reke ili pijaće vode. Ako niste sigurni da je voda pijaća, aktivni kiseonik vam može pomoći da je pročistite. Šatore ne treba postavljati u šumi, već na čistini ili ivici šume. Takođe, treba voditi računa o terenu i postaviti šator na što ravnijoj podlozi. Kada se odlučite za mesto gde ćete postaviti šator, možete napraviti rov odnosno kanaliće oko njega da vam kiša ne bi pravila problem. Ako niste kupili dvoslojni šator, možete poneti ceradu i njenim postavljanjem iznad šatora se zaštititi od jake kiše. Osim kiše, tu je i vetar koji vam može smetati, pa šator pomoću klinova pričvrstite za zemlju. Njih uvek treba postavljati pod uglom. Ovako postavljen šator bi trebalo da vas štiti od svake vremenske nepogode koja vas može zadesiti u prirodi.

4. Poštujte prirodu

Priroda postoji koliko i čovek. Bez nje ne bi ni bilo čoveka. Svesni smo da je čovek danas najveći uzročnik velikih klimatskih promena i glavni zagađivač prirode. Iako to jeste na globalnom nivou, sve počinje od pojedinca. Zato, svako od nas treba da bude savestan i da mesto na kom je boravio ostavi kako ga je zatekao. To će uraditi tako što će pre svega imati kese za đubre koje će na kraju boravka poneti sa sobom. Još jedna važna stvar je paljenje vatre. Vatra se ne sme paliti u šumi, već na čistini. Najbolje je ograditi je kamenjem, a pored nje uvek treba da bude neko da pazi da se ne proširi. Po odlasku, vatru treba dobro ugasiti. Mesta pored vatre biće odlična za okupljanje i druženje, pogotovo kada padne mrak i temperatura bude nešto niža, čak i u letnjim mesecima. Osim toga, kada ste pored nje, možete biti sigurni da vam insekti neće smetati.

Ovde su izložena samo neka od osnovnih koraka prilikom odlaska na kampovanje. Možete se složiti da nije teško pratiti ih. A kada jednom budete otišli i iskusili to uživanje u prirodi, želećete da stalno tako provodite svoje vreme!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: