Zanimljivosti, Životinje

Koja je to ptica na mojoj terasi?

Naizgled prevelika za urbano stanište, jedna ptica čest je stanar solitera, samim tim i gost na prozorima i terasama. U pitanju je vetruška (Falco tinnunculus). To je dnevna grabljivica iz roda sokolova. Dužine je tek nešto veće od školskog lenjira (31 – 37 cm). Ženke su lešnik braon boje prošarane sitnim tačkicama tamnije nijanse, dok su mužjacima glave sive, a krila i rep tamno braon. Može se naći na teritoriji cele Srbije, a još od 20. veka nastanjuje čak i  gradove. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 4,500 parova, a više od polovine nastanjeno je u Vojvodini. Tamo se gnezde na stubovima dalekovoda u varošima i na poljoprivrednim površinama. Naseljavaju predele različitih nadmorskih visina, od nizija do onih iznad gornje šumske granice. Procenjuje se da od početka 21. veka brojnost vetruški stagnira.

U zimskom periodu se uglavnom hrani glodarima, a u letnjem gušterima. Zbog toga je prepoznata kao veoma korisna u održavanju čistoće u gradovima, jer su glodari česti prenosioci zaraze.

Ova neobična ptica ne gradi gnezdo već nastanjuje stara gnezda drugih ptica (uglavnom od svrake ili vrane). Van urbanih staništa nastanjuje udubljenja lesnih odseka ili na stenama, dok se u gradovima uglavnom gnezdi u starim žardinjerama ili uvučenim mestima na terasama. To znači da, ukoliko joj pružiš priliku, jedna pripadnica ove vrste može postati i tvoj podstanar.
A kad to postane, za tebe će to biti novo divno iskustvo. Jedno parče divljine dovedeno tebi odmah ispod prozora. Zamisli: jedno jutro, tek što se otopio sneg, pogledaš kroz prozor kad ono vetruška. Koji dan kasnije primetiš još jednu i shvatiš da imaš par. Sada oni imaju dom, a uskoro će imati i mlade. Kada dođe proleće, pogledaš ka terasi, kad ono ženka sedi na jajima, mužjak donosi hranu. Mesec dana kasnije izlegu se mladi. Sada su goluždravi i smešni, ali tebi je to slatko. Za četiri do pet nedelja dobijaju perje potrebno za let. Vrlo brzo svako odlazi svojim putem, u potragu za novim gnezdom, novim domom…

Čak i ako nemaš žardinjeru na soliteru ili pogodnu terasu, ne znači da ne možeš da uživaš u ovom iskustvu. Možeš sam/a da napraviš kutiju i tako vetruški pružiš dom:
„Ako kutiju izgrađujete od Fepla*, potrebno je prvo napraviti unutrašnji ram od drvenih gredica, pa na ram fiksirati ploče šrafovima. Potrebno je u kutiji postaviti sloj sitnog šljunka koji pticama podražava prirodnu podlogu. Kutiju treba pričvrstiti na noseću dasku na nekoliko mesta, kako bi se težina ravnomerno rasporedila. Nakon toga dasku sa kutijom možete postaviti na stablo pomoću dužih eksera ili šrafova i dodatno pričvrstiti žicom.“- ovo su uputstva Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije , objavljena u Praktičnom priručniku za izradu i održavanje kutija i hranilica za ptice.
*Vodootporna eko ploča. Proizvođač: Feplo

Izgled i veličina kutije za vetruške. Osim vetruške ovde se može nastaniti i utina

Pored izdavanja naučno popularnog časopisa „Detlić i naučnog časopisa „Ciconia” ,ovo društvo se bavi zaštitom i proučavanjem ptica, edukacijom javnosti o ugroženosti i zaštiti ptica na teritoriji naše zemlje, kao i razvijanjem mreže aktivnosti posmatrača ptica i ljubitelja prirode, sve to kroz međunarodnu saradnju. A ako i ti želiš da pomogneš pticama, možeš postati njihov član.  

Inspiracija za ovaj članak bilo je moje iskustvo sa ovom divnom pticom. Još kada je prvi put posetila moj prozor osvojila me je njena lepota. Zahvaljujući podacima dostupnim na internetu veoma brzo sam pronašla o kojoj ptici je reč, mada tada nisam znala za aplikaciju  za mobilne telefone (Ptice na dlanu), koja pomaže pri lakom otkrivanju tebi nepoznate vrste. Ne mnogo kasnije posetila me je i ženka. To je samo potvrdilo da se par vetruški nastanio iznad moje glave, a bolje podstanare nisam mogla poželeti.

Izvori:
Detlić, broj 11, Novi Sad, jul 2016.
M. Šiban, D. Rajković, D. Radišić, V. Vasić, U. Pantović, Ptice Srbije – Kritičarski spisak vrsta, Novi Sad 2015.
S.Puzović, i ostali, Ptice Srbije: procena veličina populacija i trendova gnezdarica 2008-2013, Novi Sad 2015.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: