Aktivizam i edukacija, Uticaj čoveka na Zemlju

Konkurs za povelju „Zelena planeta”

Projekat „Zelena planeta“ je jedno od najznačajnijih priznanja koje se u Srbiji dodeljuje za višegodišnji uspešan rad na zaštiti životne sredine. Dodeljuje se 22. aprila svake godine, na Dan planete Zemlje.
Priznanje „Zelena planeta“ je nastalo na temeljima ekološkog priznanja „Maslinova grana“ i još starije akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ koje je dodeljivao Radio Beograd 2 i Branislav Marinkov kao urednik Ekološkog magazina. Pokazala se potreba za ustanovljavanjem novog priznanja iz oblasti zaštite životne sredine, koje bi po značaju prevazišlo pomenuta priznanja. Naime i jedno i drugo priznanje se dodeljuju za očuvanje, zaštitu i unapređenje životne sredine u prethodnoj godini. Novoustanovljeno priznanje „Zelena planeta“ valorizuje rad za više godina u nazad, dakle, dodeljuje se pojedincu, društvu ili organizaciji koji su u proteklih nekoliko (više) godina pokazali značajne rezultate u zaštiti i afirmaciji „zdrave“ životne sredine. Priznanje „Zelena planeta“ dodeljuje „Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije“ jednom godišnje. Društvo imenuje svake godine žiri koji se sastoji od pet članova, dva stalna i tri promenljiva. Žiri tokom godinu dana prati rad pojedinaca, društava, organizacija i u januaru mesecu upućuje javni poziv za predlaganje laureata za tekuću godinu. Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije imenuje promenljive članove žirija. Stalni članovi žirija su predsednik Društva i direktor Projekta. Svi članovi žirija su ravnopravni i imaju po jedan glas. Odluka se donosi većinom glasova. Žiri glasa tajno u zapečaćenom kovertu. Koverte se otvaraju javno, nedelju dana pre dodele priznanja, na konferenciji za novinare. Javno se zbrajaju glasovi i saopštava dobitnik priznanja.
Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije raspisalo je konkurs za dodelu Velike povelje „Zelena planeta“ u 2017. godini.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica sa teritorije Srbije.
Konkurs je otvoren do 31. marta 2017. godine.
Predloge za kandidate slati na adresu:

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije
Hala Pinki, kancelarija 305
Gradski park 2
11080 Zemun

ili na: zelenaplaneta1@gmail.com

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: