Zanimljivosti, Životinje

„Krokodilske suze“

Verovatno ste već čuli kada neko dete plače da mu mama kaže:„Ma joooj, krokodilske suze!“

Da li mame znaju šta pričaju i šta to uopšte podrazumeva?

Na internetu najčešće možete pronaći da se taj izraz upotrebljava za nekog ko uopšte nije tužan ili ga nešto boli, već koristi suze da bi time nešto postigao. Što donekle ima smisla sa naučnim objašnjenjem ovog fenomena. Naime, prvo da se upoznamo sa pojmom ekskrecija i kako ona funkcioniše kod raznih gmizavaca kao što su zmije, gušteri, kornjače i krokodili.
Ekskrecija predstavlja proces pri kome organizam oslobađa štetne ili nepotrebne materije kao što su znoj ili urin. Kod organizama koji žive u slanoj vodi, taj proces je malo komplikovaniji jer one moraju da se oslobode i viška soli. S toga, za ove životinje je karakteristična ekskrecija preko kože jer ona ima najveću površinu na kojoj se nalaze razne pore. Takođe, svi organizmi koji su stanovnici slanih voda moraju imati neki način da se oslobode viška soli. Čak i morske ptice, albatrosi i galebovi, imaju slanu žlezdu na kljunu zbog čega se može videti kako im iz nosa curi voda, odnosno te slane kapi.
Šta je slučaj kod krokodila?

Kod krokodila, slana žlezda ima otvor u uglu očiju i često se može videti velika količina vode u njihovim očima, zbog čega se čini da plaču. Nekada se verovalo da krokodil oplakuje svoj plen, međutim, on samo dobro napunjenog stomaka izbacuje višak soli.

Pčele i leptiri piju krokodilske suze??


Ovaj fenomen je otkriven pre par godina i sada, pošto znate kako krokodili izbacuju višak soli, i dalje se pitate, zašto bi pčele i leptiri uzimali so? Svi znamo da ovi insekti konzumiraju nektar a nektar sadrži jako malo soli. Ipak, njima je potrebna so zbog normalne funkcije metabolizma i za razviće jaja. Natrijum i neki drugi mikroelementi su, za ove organizme, teški da se nađu u prirodi i zato su oni našli ovaj način, odnosno da piju „krokodilske suze“. Ako ne verujete, pogledajte i na ovom snimku: https://www.youtube.com/watch?v=UjEHhsHnYNM

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: