Aktivizam i edukacija, Ekosistemi, Energija, Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju, Zakoni

MHE – kriminal protiv zaštite životne sredine

Svi ste čuli za obnovljive izvore energije koji su zamišljeni kao električna energija koja ima minimalnog uticaja na životnu sredinu. U obnovljive izvore energije spadaju i mini hidroelektrane o kojima se kod nas u poslednjih nekoliko meseci dosta diskutuje. Vodi se velika polemika da li će nam njihova izgradnja doneti korist ili štetu. Po mom mišljenju, kao licu za zaštitu životne sredine, one će nam doneti ne korist nego veliku štetu. Na zaštićenom području prve kategorije, Staroj planini, u toku je izgradnja oko 58 – 60 MHE, od kojih je na nekoliko gradnja već započeta, a neke čekaju svoj red. Ipak, pre njihove eventualne izgradnje, dotični „investitor“ mora da uradi studiju procene uticaja na životnu sredinu, kako bi video da li ima osnove za početak radova. Ukoliko procena pokaže da će izgradnja uticati na životnu sredinu na planiranoj lokaciji – gradnje nema. Šta je pokazala procena za Staru planinu? Pokazala je mnogo negativnih uticaja: uticaj na zaštićene biljne i 100 zaštićenih životinjskih vrsta (među kojima su potočna pastrmka i potočna mrena) kao i na strogo zaštićenu vrstu pred izumiranjem – potočnog raka, negativan uticaj na vodu i zdravlje ljudi itd. Ista ta procena je pokazala da će MHE dati 1,5 – 2 % struje. E sada dolazimo do ključnog pitanja – ko je uradio procenu i ko je dao saglasnost za gradnju MHE?

MHE na Staroj planini
Izvor: www.blic.rs

Ipak, investitori su iskoristili jednu bizarnu činjenicu koja postoji u Zakonu o zaštiti prirode – dozvoljena je izgradnja MHE na zaštićenom području! Za bilo koji vid izgradnje nekog obnovljivog resursa potrebno je dobiti oko 40 različitih dozvola, uraditi procenu uticaja na životnu sredinu i još mnogo toga. Ono što bode oči kako meštanima, tako i  javnosti jeste to – ko je dozvolio da se sve ovo dešava? Dozvolio je zakon, nadležne službe, Ministarstvo zaštite životne sredine, neki uticajan političar itd. Nepotizam i korupcija su u Srbiji široko rasprostranjeni i ima ih u svim sferama rada. Investitori koriste „rupe“ u zakonu, poznanstvo sa nekim političarem ili službenikom, a takvim ponašanjem stradaju građani i priroda, jer je kriminal i lični interes kao i kapital jači od države i nas običnih stanovnika lokacije na kojoj je planirana izgradnja MHE. Podrška Ministarstva zaštite životne sredine postoji, ali čini se da nije baš iskrena, zato što je Ministarstvo tek godinu dana nakon izdate saglasnosti za izgradnju MHE reagovalo i uputilo žalbu. Postupak je u toku i uskoro se očekuju ishodi žalbi. Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, nedavno je rekao da će inicirati izmene Zakona o zaštiti prirode,  kako bi se sprečila izgradnja MHE na zaštićenim područjima, što je korak napred. Kada će se to realizovati ostaje da vidimo.

MHE na Staroj planini
Izvor: www.princip.info

Najbolja stvar koja se događa tokom ovog skandala jeste glas naroda koji je ustao da zaštiti prirodu! Organizuju proteste, na društvenim mrežama ukazuju na štetnost MHE, gostuju u raznim emisijama i pozivaju Ministarstvo zaštite životne sredine da im pomogne, a takođe skupljaju potpise za peticiju protiv MHE. Za svaku pohvalu je koliko su ažurni u očuvanju životne sredine i Stare planine. Za pohvalu je i inicijativa Ministarstva da obustavi ovaj zločin protiv prirode, ali mi se čini da oni u toj inicijativi nailaze na nerazumevanje i otpor. Srbija ima obavezu da do 2020. koristi 27% električne energije iz obnovljivih izvora, a trenutno smo na brojci od 22-24%. Najviše energije iz obnovljivih izvora bi dali energija vetra i sunca koji gotovo da nemaju nikakav štetan uticaj na životnu sredinu, dok bi MHE dale mizernu struju, a veliku štetu. Štetu bi imali svi mi osim investitora i njihovih saradnika. Oni će napuniti novčanike, a mi ćemo ostati bez najvažnijeg resursa – vode! Ko pobeđuje u ovoj priči o MHE?  Kapital ili priroda? Da li bunt može pobediti kriminal? Da li ćemo ostati nemi na izgradnju 856 MHE ili ćemo reći stop uništavanju prirode? Ja se iskreno nadam našoj pobedi, a kako bi nas bilo još više i kako bismo zaustavili sistematsko uništavanje životne sredine, nije teško da ugroženim saborcima sa Stare planine pružimo podršku odlaskom na njihove proteste i potpisivanjem peticije protiv MHE. Na linkovima ispod možete podržati naše saborce, jer svaka podrška i pomoć je dobrodošla za bolje sutra svih nas!

Fejsbuk grupa
Peticija

Protest protiv izgradnje MHE najavljen je za 27.01.2019. Studentski park u Beogradu, 13č. Pozivamo vas da se pridružite i da u velikom broju pokažemo zajedničko nezadovoljstvo! Detalji protesta su na linku: NE DAMO REKE

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: