Aktivizam i edukacija, Globalno zagrevanje, Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju

Petkom za budućnost – prvi klimatski protest učenika u Beogradu

Svetski pokret #FridaysForFuture koji je inspirisala Greta Tunberg iz Švedske, stigao je i u Beograd. Prvi klimatski skup #PetkomZaBudućnost će se održati u petak, 5. aprila od 16:00 u Pionirskom parku u Beogradu.

Predviđeno je da učesnici skupa budu đaci beogradskih osnovnih i srednjih škola koji će imati dozvolu od roditelja da prisustvuju skupu, kao i svi ostali građani i građanke koji budu zainteresovani da im se pridruže. U pitanju je miran skup, gde će učenici biti na zelenoj površini. Neće biti protestne šetnje i tokom trajanja skupa učesnici neće napuštati Pionirski park.

Cilj organizovanja protesta je otvaranje prilike mladima iz Srbije da se priključe svojim vršnjacima iz drugih zemalja u borbi za bolju budućnost cele planete.

Zahtevi skupa su:

– Činjenice o trenutnom stanju životne sredine! – Danas nemamo informacije o stanju naše životne sredine. Svedoci smo zagađenja vazduha, vode i zemljišta, ali ne znamo koliko je stanje zaista loše i na koji način ćemo poboljšati situaciju.

– Hitna klimatska akcija! – Želimo da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, neophodne mere.

– Uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! – Naše neznanje nas je dovelo do ovoga, a obrazovanje nas ne sprema za budućnost. Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.

Pravila protesta:

  • Bez nasilja
  • Bez rušenja i pravljenja štete na javnoj površini
  • Bez ostavljanja smeća za sobom
  • Bez govora mržnje
  • Skup je neprofitan i takav će ostati
  • Pozivamo se na nauku i do sada utvrđene činjenice o ubrzanim klimatskim promenama

Ako se pitate šta vi možete da uradite – ponesite lepo raspoloženje i dođite u petak da podržimo mlade iz Srbije, kao i mlade širom sveta koji se zajedničkim snagama bore za budućnost svih nas.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: