Plastika, Uticaj čoveka na Zemlju, Voda, Zanimljivosti, Životinje

Plastika u kitu ili plastični kit? Pitanje je sad!

Извор: https://blueocean.net/wp-content/uploads/2018/04/Whale1.jpg

Kao što je opšte poznato, plastika predstavlja problem globalnih razmera, kako za ljudsku populaciju, tako i za kopnene životinje, pa i one morske, jer 80% plastike koju proizvede čovek završi u okeanu. Naučnici tvrde da će do 2050. godine u okeanima biti više plastike, nego riba. Više o ovom problemu možete pročitati na linku.
Situacija koja je privukla pažnju mnogim medijima i kadrovima koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine, jeste pronađena plastika u morskim organizmima. Okeani predstavljaju najveće „skladište“ plastike i samim tim ugrožavaju živote organizama koji žive u njemu.  

Vest koja je stigla iz Azije u sve delove sveta, jeste enormna količina plastike pronađena u uginulom kitu na obalama Indonezije, koji je nađen na  području Nacionalnog parka Wakatobi. Uzrok smrti nije poznat, niti je mogao biti ustanovljen, jer je leš bio u fazi raspadanja. Na obdukciji kita pronađeno je čak: 
100plastičnih čaša,
– 4 plastične flaše, 
 –25 plastičnih kesa ,
 –dve papuče,
i na hiljade drugih plastičnih predmeta koji su se nalazili u njegovom želucu. 

Dakle, kit je bio lakši za 6 kilogramakada je sav ovaj otpad izvađen iz njegove utrobe. 

Izvor: https://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/128A5/production/_104414957_mediaitem104414739.jpg

Ovaj sisar pripada redu kitova i porodici ulješura (lat. Physeter catodon), težine preko 50 tona i može dostići dužinu do 18 metara. Njihov životni vek je oko 70 godina i jedan je od zaštićenih i ugroženih vrsta i upravo zbog toga lov na kitove je zabranjen 1986. godine.

Izvor: https://i.ytimg.com/vi/zsDwFGz0Okg/maxresdefault.jpg

Postavlja se pitanje, koliko još životinja treba da strada zbog neadekvatnog odlaganja plastike? Da li će se nešto preduzeti po pitanju  globalnog problema koji ona predstavlja?

Kitovi ulješure se hrane lignjama i ribama, dakle ne predstavljaju opasnost po ljude, a opet masovno stradaju zbog naše nepromišljenosti i nedovoljne ekološke osvešćenosti. U prilog tome govori činjenica da se u Pacifiku nalazi površina pod plastikom koja bi mogla dva puta da prekrije površinu  Teksasa ili tri puta Francusku.

Ovo je samo jedan u moru primera kako ugrožavamo nedužni živi svet oko nas. Verujem da u svima nama „čuči“ bar delić ekološke svesti, stoga probudite ga i osvrnite se oko sebe, radi boljeg sutra i zdravije planete koju ostavljamo mlađim generacijama! RECI „NE” PLASTICI! 

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: