Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju

Počni danas – 11 načina da pomogneš planeti

„Ne mogu ja da menjam kompletan stil života. Nemam vremena time da se bavim. A i šta bi to pomoglo, pa ne mogu ja da promenim svet…“

Svima nam prolaze ovakve misli kroz glavu povremeno. Ne izgleda kao da naše ponašanje i odnos prema okruženju može da utiče na nekom višem nivou. Često pomislimo da je veća žrtva i maltretman u odnosu na doprinos koji činimo za planetu.

POGREŠNO!

Brišemo sve to i krenemo ponovo.

Neko nekad pametno reče „Misli globalno, deluj lokalno“. Jedan od mojih motoa i pokretač svih ideja o spašavanju sveta. ? Zamislite samo, ako bi svako promenio svoje ponašanje (samo svoje, znači ne morate da menjate prijatelje, zajednicu, državu, svet) – automatski bismo svi bili drugačiji. Ako bi ta promena bila na bolje, u malim koracima, svet bi mogao da bude mnogo lepše, sigurnije i srećnije mesto.

U ovom tekstu neću pričati o posledicama ponašanja današnjeg čoveka. O tome će biti mnogo drugih tekstova, nemoguće je sve strpati u jedan. Najčešće se sve svodi na emisiju gasova staklene bašte i zagađivanje vode i vazduha. Sada se bavimo temom – Šta ja mogu da uradim za planetu Zemlju? Šta mogu da uradim za svoju životnu sredinu?

Sastavila sam listu sa predlozima, izaberite bar jednu stavku koju ćete uvesti u svoje redovne aktivnosti i možete smatrati da činite veliku stvar. Ništa od toga nije zahtevno. Vremenom biste mogli da primenjujete sve a da ni ne primećujete da radite nešto posebno.

 1.    Štedi vodu.

Ne moram da vam pričam kako je voda izvor života i kako ne možemo da postojimo bez vode. To valjda svi znamo. Ali ono što možda ne znamo – vode nema beskonačno. Voda nije samoprečišćavajuća kanta za đubre. Pijaće vode je malo. Moramo da je čuvamo. (više o vodi pročitajte u tekstu – Voda pamti sve – čuvajmo je!)

 •         Zatvori vodu dok pereš zube.
 •         Zatvori vodu dok nanosiš šampon ili kupku prilikom tuširanja.
 •         Zatvori vodu dok sapunjaš sudove a onda ih sve zajedno isperi.
 •         Generalno, zatvori vodu kad god je ne koristiš.
 1.    Zameni sijalice štedljivim sijalicama.

Sačekaj da se istroše sijalice koje koristiš trenutno i sledeći put stavi štedljive. Štedljive sijalice traju deset puta duže od običnih a koriste najmanje dve trećine manje struje.

 1.    Gasi svetlo u prostorijama u kojima trenutno ne boraviš.
 2.    Isključi punjače i električne uređaje iz struje ako ih ne koristiš. Zvuči čudno, međutim, struja se i dalje troši iako se telefon ne puni ili je televizor isključen.
 3.    Smanji upotrebu automobila. Ukoliko ne voziš automobil bar dva dana u nedelji, smanjićete emisiju gasova staklene bašte za 720 kilograma na godišnjem nivou što je otprilike šestina godišnje emisije od strane jednog automobila.
 4.    Umesto automobila koristi bicikl ili hodaj. Košta manje, ne zagađuje vazduh a usput i sagoreva kalorije.
 5.    Recikliraj. Postoje akcije koje se bave reciklažom a i na nekoliko mesta u Beogradu postoje posebni kontejneri za papir, plastiku, metal i staklo. Reciklaža je jedna od osnovnih aktivnosti neophodnih kako bi se smanjio pritisak na prirodu i smanjila količina otpada. Više o reciklaži možeš da pročitaš u tekstu – Zašto je reciklaža bitna?
 6.    Nemoj da koristiš plastične kese. Posledice prisustva plastike u prirodi su užasavajuće. Nabavi torbicu, ceger ili ranac, nemoj uzimati kese u prodavnici, ne trebaju ti.
 7.    Reci „ne” ambalaži. Kada kupuješ namirnice, gledajte da budu u što manjoj ambalaži. Umesto bombona umotanih u plastiku, kupi voćku. Manje otpada… a i zdravije je.
 8.    Jedi manje mesa. Konkretno manje svinjetine i teletine. Postoje drugi izvori proteina kao što je riba, orašasti plodovi i povrće čije uzgajanje ima znatno manji uticaj na životnu sredinu.
 9.   Širi priču ?

Budi promena koju želiš da vidiš u svetu.

Mahatma Gandi

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: