Uticaj čoveka na Zemlju, Životna sredina

О požarima na Staroj planini i jugu Srbije

Преузето са regionalniinformativnicentar.com

U nedelju 27. oktobra pojavili su se požari sa bugarske strane Stare planine i u večernjim satima proširili na srpsku stranu gde su se intenzivirali pod uticajem vetra. Površina Stare planine koja je bila zahvaćena požarom je veća od 40 km2, pri čemu se dve trećine ove površine nalaze sa srpske strane granice, kako navode bugarske novosti. Nezvanične informacije o požaru na srpskoj teritoriji su se pojavile u nedelju uveče prema izveštaju Sindikata vatrogasaca Srbije, dok su u javnosti bile zanemarene.

Satelitski snimak požara na prostoru Stare planine. Preuzeto sa btvnovinite.bg .

U ponedeljak je u gašenju požara učestvovalo 57 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd sa 20 vozila, a zbog zadimljenosti nije bilo moguće angažovati letelice.

U utorak su prijavljeni požari na novim lokacijama na jugu Srbije: na teritoriji opštine Trgovište, planini Vidojevici kod Prokuplja i na više lokacija u Jablaničkom okrugu kako domaći mediji prenose. 

Zbog sve jačih požara opštine Bosilelgrad i Trgovište su tokom utorka proglasile vanrednu situaciju. Na području Čestelina u blizini Vranja vatrom je bilo zahvaćeno 13 km2 .

Na gašenju požara angažovana je i žandarmerija, a na lokacije zahvaćene požarom su izlazili i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova republike Srbije. Ipak, oni nisu bili od velike pomoći na prostoru Stare planine, a načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je kao razlog naveo jak dim i maglu koji su značajno smanjili vidljivost terena. I dok su građani masovno apelovali da se pošalju helikopteri jer se požar oteo kontroli, pomoći nije bilo sve dok u sredu nije pala kiša.

Mediji su još tada pisali da je upućen dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „Iljušina 76“. Predrag Marić je tada izjavio da se očekuje da će „Iljušin 76“ stići u Srbiju za nekoliko dana. Kao glavni razlog zašto je Iljušinu bilo potrebno dosta vremena da stupi na požarom zahvaćene lokacije navodi se papirologija: ruski avion mora da dobije dozvole za preletanje preko država članica Evropske Unije i NATO-a, pritom će avion smeti da gasi samo požare na srpskoj strani za šta traži dozvolu. Predrag Marić kaže da je apel za pomoć poslat na vreme. Međutim, portal „Južne vesti“ je u toku jučerašnjeg dana izvestio da je zvaničan dopis poslat tek u četvrtak, kada su požari uspešno sanirani na svim lokacijama.

Koordinator za vanredne situacije Grada Pirota, Sreten Savov je u četvrtak ujutru potvrdio da je veliki požar na Staroj planini lokalizovan na više od 90% površine i da je pred gašenjem, kako navodi Sputnik. Predrag Marić je ipak ukazao da je Iljušin potreban zbog teško pristupačnih vatrenih džepova koji moraju definitivno da se ugase.

Iljušin je u Niš stigao tek sinoć, a građani preko društvenih mreža upravo izveštavaju da je krenuo u akciju. Međutim, na fejsbuk društvenoj mreži u grupi „Odbranimo reke Stare planine“ pojavili su se apeli za sprečavanje upotrebe pristiglog aviona koji će oslobađati velike količine vode na već veliki sloj pepela. Spiranjem pepela u obližnje reke koje su u vodostaju nastala bi još veća katastrofa, navode građani. Mi molimo stručnjake i nadležne institucije da se izjasne. I u ovom slučaju imamo državne predstavnike koji govore da je sve pod kontrolom i građane koji ukazuju na prevaru. Koji je uzrok prožara na Staroj planini i jugu Srbije za sada je nepoznato, ali se nadamo da će nadležni uraditi sve da tako ne ostane.

Ono što se mnogi pitaju jeste da li je stvarno sve urađeno na vreme? Tokom ponedeljka i utorka na društvenim mrežama je vršen masovan apel za širenje informacija o aktuelnim događajima koji su bili potpuno medijski zanemareni. Pitanje je zašto su bili zanemareni? Da li su se požari zaista sanirali u najkraćem mogućem roku? Da li smo imali dovoljno ljudi i opreme? 

Da li ćemo u budućnosti biti organizovaniji i zapravo spremni za ovakve i slične nepogode? I, na kraju, kolika je šteta? 

„Spaseni su veliki kompleksi šuma ovde na Staroj planini, i to je najvažnije“, izjavio je Predrag Marić, kako prenose mediji.

Ovo su samo neki od snimaka koje su napravili građani:

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: