Reciklaža, Zanimljivosti

Reciklaža za medalju

Извор: https://www.olympic.org

Danas mobilni telefon, sutra medalja.

Mobilni telefoni i drugi tehnički uređaji su postali vladari naših domaćinstava i umova, toliko da to prerasta u zavisnost. I kada ih maksimalno iskoristimo i dođe vreme za nove stvari, mi taj telefon bacimo u ćošak i zaboravimo na njega, osim ako ne radimo godišnje spremanje. 

Organizatori Olimpijskih igara su se lepo setili da iskorišćenu tehniku recikliraju i od toga naprave medalje za najbolje učesnike. 

Čitav proces skupljanja zlata, srebra i bronze za olimpijske igre koje će biti održane 2020. godine traje par godina unazad u Japanu, a plan je da medalje budu napravljene 100% od recikliranog elektronskog otpada.
Do sada je sakupljeno preko pet miliona starih mobilnih telefona i preko 47 tona uređaja, od digitalnih kamera do igrica.

Komitet za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju obaveštava da će se proces sakupljanja završiti 30. marta 2019. godine.

Cilj ovog projekta je da se naglasi značaj očuvanja i zaštite životne sredine i to pod sloganom: „Budimo bolji zajedno, za narod i planetu“. Pored toga, narod je dobio priliku da doprinese na neki način čitavoj organizaciji i realizaciji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. 

Zašto uopšte recikliramo i stalno pričamo o tome i gde je tu motivacija? Za nas je dovoljna motivacija sama želja da živimo u zdravijoj okolini ali za neke to može biti osećaj zadovoljstva jer radi nešto za sport ili u humanitarne svrhe. Nađimo taj osećaj koji nas pokreće i iskoristimo ga na više načina. I što je najvažnije, ne dozvolimo da izgovori preuzmu moć. ☺

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: