Plastika, Reciklaža, Uticaj čoveka na Zemlju, Životni stil

Savršena alternativa

boredpanda

Samo u Americi, ljudi bace oko 35 milijardi plastičnih flaša godišnje. Sva ta plastika završava u našoj životnoj okolini, a to ne može nikako da bude dobro jer je njoj potrebno oko 450 godina da se razgradi, što je, priznaćete, strašno mnogo vremena.

Ari Jonson, student dizajna proizvoda na Islandskoj akademiji umetnosti je skoro došao na ideju kako da napravi potpuno biorazgradivu flašicu za vodu koristeći prah crvenih algi.

„Pročitao sam da se 50% plastike koristi samo jednokratno i nakon toga bude bačeno, tako da smatram da je hitno i neophodno da nađemo načine da zamenimo nerealne količine plastike koje proizvodimo.“

Ari se zapitao: „Zašto koristimo materijale kojima je potrebno stotine godina da se razgrade?“

Počeo je da testira različite supstance, njihove slabosti i jačine, što ga je na kraju dovelo do rešenja našeg problema sa plastikom. Rešenja u vidu algi.

Od supstance koju je pronašao može da se formira flašica, tako što joj se dodaje voda i toplota, što dovodi do stvaranja želatinozne mase. Kada se ona ubaci u kalup i stavi u zamrzivač, nastaje flašica. Dok god je flašica puna vode, ona će zadržati svoj oblik, a nakon pražnjenja će početi da se razgrađuje. Savršeno.

Kada se flašica raspadne, možete čak i da je pojedete kao grickalicu. Ako bismo počeli da koristimo Arijev dizajn, oslobodili bismo se ogromne količine plastike. Ostaje pitanje, zašto još uvek nismo prihvatili ovo ili slično rešenje? Kada i kako ćemo se otarasiti plastike?

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: