Biljke, Zanimljivosti

Šetnja najsmrtonosnijom baštom sveta

Извор: https://alnwickgarden.com/

Sam pomen engleskih bašti zvuči predivno, zar ne? Pogotovo na predivan sunčan dan: vredne pčelice lete oko vas, čujete cvrkut ptica, Brugmansia cvet zavodno pupi… i može da izazove migrenu, glavobolju, žeđ, dijareju, halucinacije, paralizu očiju i na kraju umrete u bolovima. Ne, ne štetate bilo kojom engleskom baštom, našli ste se u Alnvik zamku i njegovom „Otrovnom vrtu”, odnosno najotrovnijoj bašti na svetu.

„Sve što cveta i treba da cveta”, kaže Duško Radović, i mi se naravno slažemo s njim. Ali u najsmrtonosnijoj bašti sve što cveta može da vas ubije, ukoliko ga dodirnete, omirišete ili, daleko bilo, pojedete.

Ricinus communis, otrov izvučen iz semena kudelje, dovodi do opekotina u ustima i grlu, intenzivnih bolova u stomaku i krvave stolice, ali je i dalje izuzetno popularna zbog svojih šarenih cvetova.

Na ideju otrovnog vrta je došla Grofica iz Nortumberlanda  2005. godine. Njena prvobitna zamisao je bila da napravi „apotekarski vrt”, ali onda je umesto toga rešila da uradi upravo suprotno. Verovala je da će deci koja posećuju vrt biti daleko interesantnije da nauče o otrovima, bolestima ali i smrti. Takođe, u vrt su dodati i opijati poput kanabisa ili koke, jer učenje o smrti se nije činilo kao dovoljno bizarno rešenje.

Kanabis koji raste u bašti, i natpis: „molim vas klonite se trave”. Izvor: http://www.vocativ.com/

Jedna od najzanimljivijih činjenica koje je istakao Trevor Džons, glavni baštovan ovog vrta, je da je većina ovih biljaka uobičajena i raste u mnogim dvorištima. Tako da, sledeći put kada pomislite:„O, lepe li biljke” setite se samo da je Difenbahija koju srećete po mnogim stanovima biljka koja bi vas lako mogla ubiti ukoliko od nje napravite sarmice.

U videu koji je objavio Njujorški sajt „Great Big Story” možete detaljnije pogledati Alnvikov otrovni vrt:

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: