Aktivizam i edukacija, Šta ja mogu da uradim?, Uradi sam, Zanimljivosti

Šta ili ko je EcoHub?

U vremenu kada zagađenje i ugroženost životne sredine predstavljaju velike probleme za ceo svet, grupa mladih ljudi u Beogradu, 2016. godine osnovala je EcoHub. Okupljeni oko istog cilja, a to je ekološki svesno i odgovorno društvo, osnovali su neprofitno ekološko udruženje, čija je glavna misija edukacija najmlađih sugrađana.

EcoHub tim

Eko-radionice i eko-mentori

Od 2017. godine EcoHub realizuje projekat ekoloških radionica u tri osnovne škole na teritoriji Beograda,  OŠ „Danilo Kiš” koja pripada opštini Voždovac, OŠ „Kralj Petar Prvi” i OŠ „Dragan Kovačević” u Starom Gradu . Kako je više glava uvek pametnije, u svoj rad su uključili i volontere: studente ekologije i srodnih nauka, ali i sve mlade ljude koji vole rad sa decom i zaštitu životne sredine. Oni postaju eko-mentori osnovcima i održavaju praktične ekološke radionice u svom odeljenju jednom sedmično. Na časovima, deca imaju priliku da saznaju nešto novo o  očuvanju životne sredine i shvate koliko je priroda važna za dalji razvoj i opstanak ljudske vrste na Zemlji. Poseban izazov, kako mališanima, tako i mentorima, predstavljaju različite teme koje se iz meseca u mesec smenjuju, te su naši najmlađi do sada odgonetnuli pitanja kako je tekla evolucija, zašto su dinosaurusi nestali, šta su to reliktne i endemične vrste kao i mnoga druga.

No, nisu samo deca ta koja stiču nova znanja zahvaljujući EcoHub-u, već i eko-mentori na kraju ciklusa radionica, koji traje tri meseca, postaju bogatiji za jedno novo iskustvo stečeno u radu sa decom i pregršt novih informacija, što je i te kako značajno za njihov dalji profesionalni razvoj. Do sada su uspešno realizovana tri, a polako se privodi kraju i četvrti ciklus radionica, u kojima je učestvovalo oko 400 osnovaca i 80 mentora.

„EkoManifest”

EcoHub će u subotu 18. maja u 11 časova, na platou ispred Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” organizovati javnu ekološku radionicu, pod sloganom „Lansiraj svoje ekološko znanje”,  gde će mališani iz OŠ „Danilo Kiš” i OŠ „Kralj Petar Prvi” pokazati šta su do sada naučili o zaštiti životne sredine, a zainteresovani sugrađani će moći da se upoznaju sa radom organizacije EcoHub. Ovom prilikom pozivamo sve mame i tate, bake i deke, da dovedu svoje mališane, koji će imati priliku da se druže, crtaju i uče o prirodi sa vršnjacima iz osnovnih škola. Takođe, i odrasli će moći da saznaju nešto novo i provere svoje znanje iz oblasti ekologije odgovarajući na pitanja koja su im osnovci uz pomoć eko-mentora pripremili, dok će najuspešniji na poklon dobiti i neki od dečijih radova koji su nastali u toku radionica, a predstavljaju prava mala umetnička dela. Na „EkoManifest” možete doneti i metalnu ambalažu, konzerve i limenke, kao i plastične čepove, koje će preuzeti organizacije zadužene za njihovo prikupljanje i reciklažu: „Svaka limenka se računa – Srbija” i „Čep za hendikep”, a čućete i nešto o samom procesu recikliranja.

IMG-20190504-WA0000.jpg

Svi znamo koliko su deca važan deo porodice, a samim tim i celog društva, i sa koliko entuzijazma nova znanja prenose na svoje roditelje, tako da sa razlogom, zahvaljujući najmlađima, možemo da se nadamo svetlijoj budućnosti za našu životnu okolinu.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: