NaslovnaŽivotni stilŠta su eko teretane i kako izgleda trening inspirisan prirodom?

Šta su eko teretane i kako izgleda trening inspirisan prirodom?

2443
0
Vreme čitanja:3minuta

Ekološko poslovanje je poslednjih nekoliko godina veoma aktuelno u celom svetu i čini se da se sve vrednije i aktivnije radi na projektima koji služe za poboljšanje životne sredine. S obzirom na to da su teretane prostori koji služe kako bi se promovisao zdrav način života, kao logična se nameće potreba da baš teretane posebno moraju da vode računa o ekologiji i životnoj sredini. 

Zbog toga je u modernom svetu sve zastupljenije implementiranje koncepta ekoloških teretana, koje promovišu vežbanje u ekološki prihvatljivim uslovima. Cilj eko teretana jeste da podignu svest svojih korisnika i istaknu im važnost upotrebe prirodnih materijala, koji ne štete životnoj sredini. Osim toga, velika prednost ekološki orijentisanih teretana jeste ta da vežbanje u prirodnom okruženju doprinosi boljem stanju organizma. No, krenimo redom i upoznajmo se sa samim pojmom ekološke teretane i time kako izgleda trening u prirodnom okruženju.

Kako izgledaju eko teretane i zbog čega su važne?

Teretane su tu kako bi promovisale zdrav način života, pa je u skladu sa tim veoma važno da se one prilagode ekološkom konceptu koji diktira uslove vežbanja i boravka u teretanama. Eko teretane, tzv. natural (eko) gyms su već zaživele u celom svetu, a korisnici su dobili priliku da vežbaju u ambijentu koji je saglasan sa prirodom. 

Čini se da na našim prostorima ne postoji dovoljno teretana koje promovišu ovakav vid treninga, mada se u Beogradu može pronaći nekoliko njih koje rade na konceptu eko-treninga. Jedan od svetlih primera jeste teretana koja koristi kardio opremu koja se napaja energijom koju članovi troše tokom treniga, a sve u cilju smanjivanja utroška električne energije i zaštite prirode. 

Ekološke teretane su sjajan način da se spoji briga o zdravlju i telu sa brigom o životnoj sredini, a ovaj koncept naišao je na odobravanje i na našim prostorima. U eko teretanama fokus se stavlja na enterijer koji podrazumeva ugradnju biljaka i biljnih materijala u celokupno okruženje – zidove, podove, nameštaj. Ovakav enterijer, osim što je u skladu sa prirodom, značajno doprinosi umanjenju stresa, ali i poboljšanju kognitivnih funkcija i boljoj fokusiranosti na rad. Pored toga što je prostor okružen zelenilom, sprave u ovim teretanama su napravljene od drveta. 

Podrazumevane mašine u teretanama zamenjene su alternativnim spravama, kao što su: vreće sa peskom, kanapi, lopte, šipke, grede i tegovi. Svi ovi dodaci za vežbanje izrađeni su od prirodnih materijala kao što su drvo, bambus, guma, koža i platno. Osvetljenje je takođe važno prilagoditi prirodnom svetlui insistira se na što manjoj upotrebi veštačkog osvetljenja.

Šta podrazumeva trening u eko teretanama?

Ekološke teretane podrazumevaju inovativne pristupe fitnesu, tako što promovišu prirodan način vežbanja težinom sopstvenog tela, sa malo pomoći ostalih rekvizita, koji bi takođe trebalo da budu u skladu sa prirodom. 

Treneri u ovakvim teretanama insistiraju na treningu koji je najzdraviji za ljudski organizam, a koji uključuje skakanje, puzanje, prevrtanje, kao i primenu osnovnih vežbi za izgradnju mišića (čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci, izdržaj). 

Mnogi treninzi u ekološki orijentisanim teretanama inspirisani su popularnim aktivnostima kao što su vožnja bicikla, kikboks, trčanje, aerobik, pilates, joga. Važno je iskoristiti pun potencijal svog tela vežbama koje opterećuju mišiće onoliko koliko je potrebno da bi se oni oblikovali i učvrstili. 

Prednosti vežbanja u ekološkim teretanama

Prednosti vežbanja u ekološki uređenim teretanama su višestruke i mnogo više znače pojedincima od običnih teretana, koje su često zagušljive. U takvim teretanama vežbači se osećaju kao da su u neprijatnom zatvorenom prostoru koji je prepun materijala koji nisu povoljni po životnu sredinu

Vazduh u eko teretanama je pročišćen i omogućava vežbačima da osete maksimalni doživljaj prirode u svom okruženju. Vežbanje na mekanim materijalima, poput trave ili zemlje je zdravo za kičmu i blagotvorno deluje na psihu. Zelenilo kojem je ukrašena teretana poboljšava mentalno zdravlje, te se prilikom vežbanja čovek na najbolji način oslobađa od stresa kojim je svakodnevno okružen.

Eko teretane su dobar primer kako se može živeti i raditi u skladu sa prirodom. Zbog toga je veoma bitno da svi mi kao pojedinci pokažemo zainteresovanost za menjanje sveta nabolje, naročito ako se fokusiramo na to kakvi su nam vazduh, voda i gradsko okruženje, kao i prostorije u kojima najviše boravimo.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime