Aktivizam i edukacija, Održivi razvoj, Otpad, Urbana ekologija, Zanimljivosti, Životni stil

Štampa bez granica

Pokušajte da se setite poslednje stvari koju ste odštampali. Da li je u pitanju seminarski rad? Saglasnost? Skripta potrebna za sledeći ispit ili… klupa?

Dobrodošli u 21. vek, u trenutak u kojem smeće nije samo smeće, u vreme razvoja cirkularne ekonomije. Malo preciznije, dobrodošli u Solun, prvi balkanski grad u kojem se nameštaj štampa.

Ova priča počinje odlukom grčkog ogranka kompanije Coca Cola da sklopi saradnju sa holandskom kompanijom The New Raw i tako doprinese širenju njihovog projekta Print Your City sve do juga kontinenta.

Kao što se donekle može pretpostaviti iz njenog naziva, firma iz Roterdama bavi se proizvodnjom nameštaja postupkom 3D štampanja, a kao glavnu sirovinu koristi plastični otpad.

Vode se mišlju da, kad je već plastika toliko izdržljiva, treba je koristiti i za izradu objekata čija namena zahteva dugotrajnost. Naravno, ukoliko se klupa ošteti ili polomi, jednostavno ju je moguće reciklirati.

Sam proizvodni proces obuhvata sakupljanje i sortiranje plastike, zatim topljenje i korišćenje takve plastike za štampu. Kako bi se napravila jedna ovakva klupa, potrebno je oko 60-70 kilograma plastike. Na sreću ili žalost, otpada uvek ima, pogotovo u gradovima kakav je Solun, tako da je tamo ovaj projekat imao mesta da se razvija i raste.

Ali kako uopšte izgleda odštampana klupa? Ukratko, kao umetničko delo cirkularne ekonomije. Klupe su dizajnirane tako da njihov oblik pruža potporu pri sedenju, što doprinosi osećaju udobnosti. Na svakoj klupi, pored znaka na kojem je istaknuta količina reciklirane plastike potrebna za njenu izradu, postoji i dodatak – na nekim klupama je to prostor u kojem je zasađena biljka, dok na drugima možete naći činije sa vodom za pse ili prostor za odlaganje bicikala.

Jasno je da ova inicijativa značajno utiče na izgled grada, kako zbog prisustva sve većeg broja klupa tako i zbog smanjene količine smeća. Međutim, lista dobrih strana ovde ne prestaje – ispostavilo se da su ovakve akcije veliki podsticaj i samim građanima.

Naime, građani Soluna imaju priliku da, pored svog doprinosa odvajanjem plastičnog otpada, svakodnevno glasaju o modelima, bojama i lokacijama novih klupa i na taj način imaju barem delimičan uticaj na izgled svog komšiluka.

Ideja da se štampaju klupe nastala je iz potrebe da se smanji količina otpada i ulepša barem jedan aspekt sivog gradskog života. Možda je na početku delovalo neobično, nekad i nemoguće, postići ovako nešto.

Dobrodošli u 21. vek, ovde u svakom trenutku možete probati nešto novo, a zeleno. Čekamo sledeću cirkularnu priču i nadamo se da ćemo je čuti baš u vašem komšiluku.

Izvor fotografija: The new raw

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: