NaslovnaOtpadSvaka limenka se računa

Svaka limenka se računa

2596
0
Vreme čitanja:3minuta

Da je svaki pojedinac podjednako važan kada je u pitanju očuvanje životne sredine pokazala nam je „ReCan” fondacija, koja je osnovana 2005. godine sa ciljem da podigne svest o važnosti očuvanja životne sredine promovišući reciklažu limenki. Fondacija je podržala međunarodnu kampanju „Svaka limenka se računa” („Every Can Counts”) koja je najpre započeta u Engleskoj, a dobra praksa je proširena i na druge države Evrope, među kojima se našla i Srbija.

Razlog zašto su baš limenke postale predmet interesovanja ove akcije je to što su, za razliku od druge ambalaže, do 100% reciklabilne. Aluminijum, od kog se proizvode limenke, se može reciklirati neograničeni broj puta, a da ne izgubi na kvalitetu. Reciklažom samo jedne limenke uštedi se količina električne energije koja je dovoljna da televizor radi 3 sata, a to je ista količina struje koju sijalica od 60 vati ili mobilni telefon potroše za 24 časa neprekidnog rada. Takođe, zagađenje vode i vazduha je manje za 95 do 97% nego kada se proizvodi potpuno nova limenka.

ReCan” fondacija i kampanja „Svaka limenka se računa” uzimaju učešće u edukaciji najmlađih članova našeg društva kroz predavanja u školama i postavljanje kutija u koje se odlažu limenke. Koliko su posvećeni radu sa najmlađima pokazuje i činjenica da su bili deo projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” koji je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Vojvodini, u cilju podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine. Prisutni su i na najvećim događajima u zemlji, kao što su: „Bitef”, „Beogradski manifest”, „EXIT”, „Love fest”, „Beer fest”, i mnoga druga dešavanja, gde na zanimljiv i kreativan način podstiču sve posetioce da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini.

Pre nego što prikupljene limenke „odu” na reciklažu, uz pomoć kreativnih ljudi od njih nastaje pravo umetničko delo – pixelata. Pixelata predstavlja mural napravljen od iskorišćenih limenki koje se najpre farbaju kako bi se savršeno uklopile u sliku. Za one manje kreativne, „ReCan” fond uvek ima spremnu igricu, kao što je „XO box” gde osim dobrog društva učestvuju i limenke. Da se prikupljanje i reciklaža baš svake limenke i te kako isplati još jednom je pokazala saradnja „ReCan” fonda i dečijeg pozorišta „Čarapa” gde su mališani u zamenu za iskorišćene limenke dobijali ulaznicu za predstavu.

ReCan” fond i kampanja „Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža važna za našu okolinu, te će podržati svakoga ko je voljan da reciklira limenke, bilo da je reč o obrazovnim ustanovama ili ugostiteljskim objektima, velikim javnim događajima ili o pojedincu koji želi da doprinese očuvanju prirode. Na njihovom sajtu možete pronaći najbližeg reciklera limenki, ali i sve informacije o tome kako da postanete deo velike odgovorne porodice koja iskorišćene limenke posmatra kao resurs, a ne kao otpad. I zapamtite, jednoj limenci je potrebno od 100 do 200 godina da se razgradi u prirodi, a reciklažom za samo 60 dana limenka postaje ponovo upotrebljiva, uz znatnu uštedu energije.

Zato reciklirajmo!

Fotografije su preuzete sa fb.com/canFondacija

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime