Energija, Uticaj čoveka na Zemlju, Voda, Zanimljivosti

Sve varijante automobila na vodu

Da li vam je dosadilo da slušate o zagađenju životne sredine ili o tome kako je voda za piće puna plastike i zanima vas kada će više smanjiti cene goriva?

Prvi motor automobila koji pokreće voda konstruisala je firma Genepax.

Radi se o procesu u kojem se stvara vodonik, a zove se Water Energy System (WES). Bazira se na hemijskoj reakciji vode i metala sa elektrodama na kojima se voda razlaže na vodonik i kiseonik, pri čemu nastaje električna energija i pokreće se motor.

Iz ove firme navode da je potrebno samo imati pored sebe rezervnu flašu vode, nikakav dodatni pogon nije potreban.

Stenli Majer je pokazao da auto može da ide na destilpvanu vodu. On je shvatio da je moguće ubaciti u proces elektrolize manje energije a dobiti više i to tako što je u trenutku oslobađanja iz molekularne veze vodonik bio spojen na napajanje energijom iz nulte tačke (etra). Samo je potvrdio Teslinu tvrdnju da je vakuum prostor ispunjen slobodnim česticama koje su izvor energije (energija nulte tačke ili plazma).

U takvom prostoru ispunjenom česticama dolazi do njihovog sudaranja i stvaranja energije.

Stenli je u svom eksperimentu pred brojnim uglednim ljudima provozao auto u koji je ubacio napravu sa ćelijama za kontrolisanu elektrolizu.  Ono što je drugima bilo najzanimljivije je to što je Stenlijeva ćelija ostala hladna čak i nakon više sati proizvodnje hidroksi gasa iz vode.

Međutim, zainteresovao me je još jedan novitet koji prenosi Nacionalna Geografija.

Ovog puta je ideja da automobili idu na vodu i vazduh, a reč je o sintetičkom gorivu (E-Dizel). Ugljenik-neutralno gorivo ne sadrži sulfatna i fosilna ulja, što bi u budućnosti značilo mnogo čistije unutrašnje motorno sagorevanje.

Firma Audi je idejni tvorac ovog tipa goriva sa postrojenjem u Drezdenu, a kako kažu, potrebne su im samo dve komponente: voda i ugljen-dioksid. Postupak obuhvata nekoliko koraka, pre svega elektrolizu vode na visokoj temperaturi da bi došlo do razdvajanja na vodonik i kiseonik, pri čemu vodonik završava u reaktoru gde reaguje sa CO2, a kiseonik se oslobađa u atmosferu.

Takođe, radi se na još pristupačnijem načinu proizvodnje hidrogen goriva koristeći ostatke kukuruza i stabljika.

Tojota planira da lansira Mirai u aprilu ove godine, automobil  koji može sa punim rezervoarom  da ide do 300 milja i da pritom ne emituje ništa osim vode i isparenja izduvnog gasa.

Mnogi ljudi su smanjili troškove upravo zahvaljujući ovom izumu i to u sopstvenim dvorištima, a sa druge strane ima i onih koji su protiv zato što bi to značilo više automobila na ulicama i manje mesta za parkiranje, što je sve veći problem.

Kada malo razmislim, nije loše potrošiti nešto vode na ovaj način, kad već nismo dovoljno svesni kao ljudski rod da je iskoristimo u humanitarne svrhe.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: