Aktivizam i edukacija, Bogatstvo planete, Šta ja mogu da uradim?, Ugrožene vrste, Uticaj čoveka na Zemlju, Životinje

Svetski dan lavova 10.08.2017.

Svetski dan lavova se obeležava već četvrtu godinu za redom, a svako od nas može da ga „proslavi“ na različit način. Možete da obučete majicu, zakačite bedž ili stavite profilnu sliku na socijalnoj mreži sa slikom lava.

Zašto bih ja obeležavao svetski dan lavova?

Jedan jedini razlog jeste da bi se podigla svest o lavovima. Naravno da ako stavite profilnu sliku na fejsbuk sa slikom lava vi nećete spasiti lavove. Međutim, vaši prijetelji će se zainteresovati za vašu sliku i saznati da je baš danas svetski dan lavova. A onda će se zapitati i zašto, zašto bi takav dan uopšte postojao? Naime, svetska populacija lavova je opala za 70% u poslednjih 50 godina.  Nekada su se lavovi mogli naći širom Afrike, Azije i Evrope, a danas ih ima samo u Africi i Indiji. I afrički i azijski lav spadaju u ugrožene vrste. Danas, većina afričkih lavova živi u Južnoj Africi i njihova brojnost se procenjuje na 20 000, dok ih je pre samo 100 godina bilo pet puta više.

Što se tiče azijskih lavova, priča je još tužnija. Sa pojavom vatrenog oružja u 18. i 19. veku, azijski lav je istrebljen na područjima Turske, Irana i većih delova Azije. Trenutno oni žive samo u Gir šumi na severu Indije gde ih ima oko 300.

Proširimo svest, sačuvajmo „kraljeve džungle”!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: