NaslovnaEko kalendar5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine

5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine

2603
0
Vreme čitanja:2minuta

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava 5. juna svake godine kroz različite kampanje i akcije. Ovaj datum se koristi da se naznače i promovišu problemi zagađenja mora i okeana, prenaseljenja planete, globalno zagrevanje, održivost i zaštita životinja. Ovaj događaj je prvi put proslavljen 1974. godine, dve godine posle prve međunarodne konferencije o zaštiti životne sredine u Stokholmu. Jedna od prvih zemalja članica je bila i Jugoslavija.

Širom sveta svake godine se na ovaj dan pokreću različite aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje služe da obrazuju šire stanovništvo o odgovornosti koju svaki pojedinac ima prema životnoj sredini. U ove akcije je jednako uključen vladin i nevladin sektor. Na godišnjem nivou se bira i zemlja domaćin ili grad domaćin koja zajedno sa UNEP-om (United Nations Environement Programme) određuje temu događaja. Prva tema, 1974. godine, bila je „Samo jedna zemlja” i zemlja domaćin je bila Amerika.

Sajam u Vašinktonu, gde je napravljena prva proslava dana zaštite životne sredine (1974) sa temom „Samo jedna Zemlja” u Americi.

Tema ovodogišnjeg dana zaštite životne sredije je „Pobediti zagađenje plastikom” (Beat Plastic Pollution) i zemlja domaćin je Indija. Ova tema je usmerena na svakodnevne promene koje svaki pojedinac može da učini da bi umanjio zagađenje plastikom. Ideja je da se ljudi oslobode jednokratne plastike, budući da ona ima ozbiljan negativan uticaj na životnu sredinu. I trebalo bi da konačno oslobodimo našu prirodu, divljinu – i naše zdravlje od negativnog uticaja plastike.

Dečak trči kroz plažu prepunu plastike u Indiji. Slika jasno pokazuje inspiraciju za ovogodišnju temu. Ovakvi prizori se mogu videti širom sveta. Izvor: Pixdaus

Ova manifestacija je takođe obeležena i širom Srbije kroz različite akcije. U Vranju je organizovano sakupljanje staklene ambalaže u centru grada; dodeljene su nagrade različitim kompanijama koje u okviru svog poslovanja brinu i o životnoj sredini; organizovano je čišćenje Čukaričkog rukavca kao i brojne druge akcije i kampanje kojima se podiže svest o sve većem problemu – plastici.

U centru Kraljeva u akciji zaštite životne sredine su učestvovali i osnovci i srednjoškolci iz nekoliko kraljevačkih škola. Mi im skidamo kapu! 🙂 Izvor: Danas 



ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime