Bogatstvo planete, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti, Zemljište

Svetski dan zemljišta

Na Svetski dan zemljišta, pozivam na veću posvećenost pitanjima koja se tiču zemljišta, uključujući klimatske promene, antimikrobnu rezistenciju, probleme prinosa tla, kontaminaciju, ishranu i zdravlje ljudi.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun

Jedna od godišnjih proslava u kojoj verovatno ne učestvujete, ili još verovatnije za nju i ne znate, jeste Svetski dan zemljišta. Upravo zbog našeg neznanja i manjka pažnje na značaj tla, 5. decembar je prvi put 2002. godine, na inicijativu Međunarodne Unije nauke o zemljištu („IUSS- International Union of Soil Sciences”), proglašen svetskim danom zemljišta, kako bi se proslavila i skrenula pažnja na krucijalnu ulogu tla, kao ključne komponente prirodnog sistema. Pod vođstvom Kraljevine Tajland u okviru „Globalnog partnerstva o zemljištu”, FAO (organizacija za hranu i poljoprivredu) je podržao ovaj predlog kao globalnu platformu za podizanje svesti.

Iako nam se čini kao marginalna tema u svakodnevnim preokupacijama, poželjno je da se pozabavimo ovom temom kao neophodnom za sveokupno postojanje. Zemljište je činjenično jedno od najznačajnijih delova ekosistema. Doprinosi svemu neophodnom za život… hrani, vodi, celokupnoj energiji ekosistema. Samo zemljište obezbeđuje životni prostor za ljude kao i ceo živi svet, samim tim očuvava biodiverzitet, reguliše ishranu, snadbevanje vodom, kao i klimatske uslove što je kao aktuelni problem vrlo značajno spomenuti. Međutim, usled tempa i globalnog stila života, zemljište je pod pritiskom povećanog broja stanovnika, velikih zahteva za hranom i konkurentnih upotreba zemljišta koja predstavljaju posebno istaknut problem. Pored problema koji su u razvoju kao što su pašnjaci i poljoprivredna upotreba zemljišta, što izaziva osiromašenost zemljišta, zagađenost vode i tla kao i sve veći problem erozivnih područja, bitan podatak je da je oko 33% globalnog zemljišta već degradirano, te se širom sveta radi na prihvatanju i uspostavljanju ideje o održivom razvoju.

Svake godine kako bi se pažnja posvetila određenim stvarima, bira se tema proslave. 2016. tema je bila „Zemlja i impulsi, simbioza za život” („Soils and pulses, a symbiosis for life”). Ova tema je istakla neverovatan nutricioni značaj zemljišta, te je 2016. proglašena Internacionalnom godinom „pulseva” („Internacional Year of Pulses“). Globalno partnerstvo za zemljište posvećuje Svetski dan zemljišta 2017. temi „Briga za planetu počinje sa zemlje”. Ova tema je imala za cilj da skrene pažnju na neadekvatnu praksu upravljanja, na pritisak stanovništva koji dovodi do neodrživog intenziviranja i neadekvatnog upravljanja ovim resursom. Tema ovogodišnje proslave je „Budi rešenje za zagađenje zemljišta”, odnosno „Be the solution to soil pollution“.

Ogromna količina štete svake godine se vrši na planeti, ne zbog zle namere već iz neznanja. Vrlo često nismo svesni posledica koje izazivaju naša naizgled neznačajna dela. Tako da, sada kada ste upoznati sa značajem 5. decembra, predlažem da ga svi zajedno proslavimo na adekvatan način, uz dozu obrazovanja koje će nam svima doneti benefit. Šta god da odlučite, imajte u vidu da i najmanja promena i inicijativa svakoga od nas, može učiniti mnogo dobrog po nas i našu okolinu. Srećan svima Svetski dan zemljišta!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: