Biljke, Poljoprivreda, Uticaj čoveka na Zemlju, Zdravlje

Totalno neodgovorno

Herbicid pod nazivom Total 480 SL se u Srbiji prosipa po voću i povrću kao voda. Postoji još od 1976. godine. Ovaj herbicid je totalan, što znači da uništava sve biljke, a ne samo korov. U sebi sadrži glifosat aktivnu supstancu koja je jako štetna ne samo za biljne kulture već za ljude i životinje.

Još od 1993. godine znali smo za štetne uticaje koje glifosat ima na životinje, i da je bez obzira na to saznanje EU 2002. godine dozvolila njegovo korišćenje.

Evropska komisija je planirala da ponovo preispita dejstvo glifosata 2012. godine ali je to s obzirom na nepromenjena saznanja o njegovoj bezbednosti odloženo za 2015.

Svetska zdravstvena organicacija je 2015. objavila da je aktivna supstanca glifosat kancerogena i šteti životinjama i ljudima. Glifosat izaziva kancer i veliki broj defekta kod novorođenčadi. U zemljama EU stavljena je zabrana za prodaju, proizvodnju kao i korišćenje ovog herbicida.

Kod nas se total koristi kao obavezno sredstvo u poljoprivredi. Za svaku travku i mali korov prska se ovaj otrov, a ljudi su toliko neuki i neodgovorni pa to rade čak ispred svojih kuća bez zaštitne maske i odela. Skoro ispred svake poljoprivredne radnje možete videti  tablu sa natpisom „Total na akciji!“, a kupuje se više nego hleb. Total se širi i kroz zemljište i podzemne vode, a najviše preko vazduha. Tako ga i mi nedužni udišemo gde se negde u nama to akumulira i polako nas truje.

Nećemo da pričamo tek o nepropisnom odlaganju ambalaža, tamo negde u nekoj njivi, odakle nam plodovi dolaze u tanjir, iako se u svim mestima gde postoje poljoprivredna dobra, svaki mesec organizuje akcija pravilnog odlaganja ambalažnog otpada od preparata. Ali, što bi neko to poštovao, kad mu je lakše da to svrsta u komunalni otpad ili samo baci u komšijsku njivu.

Primenjuje se na zasadima jabuka, krušaka, šljiva, loza, travi  i bukvalno svemu što vam padne na pamet. Iz iskustva sam videla da paradajz prskaju totalom. Više ne važi da se u selu drži i gaji sve organski, baš naprotiv…

Uopšte tretiranje bilo kakvim pesticidima oštećuje samu biljnu kulturu koju pokušavate da „zaštitite“. Otrov ulazi u plod i zemljište, i gubi se na kvalitetu a i količini.

Tako da, ako vam smeta trava uz kuću ili korov u bašti, počupajte ga, nemojte se trovati jakim i opasnim otrovima, i bilo kakvim pesticidima. Ako je nekad moglo da živi i rađa bez toga, sigurno može i sad!

3 Comments

 1. Avatar

  Damjan

  Zivim u okolini Grocke. Gde i ko svakog meseca organizuje sakupljanje otpada? Pre 2 godine se javio lik da radi to sakupljanje, prosle godine nije javio kad je tu, a ove je sad otkazao dolazak(dolazi navodno jednom godisnje)
  Jel zna neko nesto o tome gde to treba da se preda u okolini Grocke?

  • Емилија Гњатовић

   Емилија Гњатовић

   Поздрав Дамјане!
   Удружење произвођача средстава за заштиту биља (SECPA) сваке године у општинама широм Србије па и Гроцке, одржава ову акцију прикупљања амбалажног отпада. Акција је ове године предвиђена да се спроведе од 3.6. до 5.7., али је отказана до даљњег због недостатка капацитета за складиштење и третман амбалажног отпада у читавој Србији. То је довело до тога да, тренутно, ни један оператер у земљи не може да преузме и збрине овај амбалажни отпад.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: