Aktivizam i edukacija, Životinje

Ukida se „zlatni kavez“ za orke!

U toku je slavlje zbog donošenja zakona koji je prvi takve vrste. Radi se o zakonu o odgovornosti za napredovanje i brigu o orkama koji je predložen od strane kongresmena Adama Šifa (Adam Bennett Schiff) i imao je za cilj da spreči svetski poznate emisije o morskim ekosistemima. To znači da je zabranjeno hvatanje orki odnosno kitova ubica i njihov uzgoj radi zabave i atrakcije.

Kit ubica (Orcinus orca) zapravo uopšte nije kit. Pripada porodici delfina (Delphinidae) i živi u svim okeanima širom planete. Preferira hladniju vodu, dakle voli prostranstvo i slobodu, a emisije i parkovi poput Sea World im to uskraćuju.

Park u San Dijegu

Zbog evidentne patnje sa kojom se suočavaju životinje u zatočeništvu, Sea World mora završiti sa snimanjem i emitovanjem emisije „Shamu“, ali životinje koje žive u parku ostaće tamo i biće zbrinute najbolje moguće uz svu potrebnu negu koja je zasnovana na najnovijim dostignućima u veterinarskoj medicini. Sea World poseduje više parkova (San Dijego, Orlando, San Antonijo, Ohajo) u kojima se nalazi ukupno dvadesetak kitova ubica starosti od 2 do 52 godine. Do kraja 2019. godine park u Orlandu i San Antoniju prestaće sa ovom vrstom nehumane parade!

Većina kitova ubica iz Sea World rođena je u veštačkim uslovima ovih parkova i kroz njih je prošlo oko 400 miliona gostiju. Realizacija ovog zakona sprovedena je pod pritiskom aktivista koji su tražili da se ukine njihova izložba, jer kao što znamo kitovi ubice su živa bića, a ne izvajane figure ili uramljeno ulje na platnu. Nije humano držati životinje u zatočeništvu koje bi trebalo da žive u okeanskom prostranstvu, pritom su konstantno izložene stresu usled držanja u malim betonskim bazenima. Životni vek kitova ubica na slobodi je u proseku za ženke 80 godina, a za mužjake oko 45. U zatočeništvu ova brojka je izuzetno manja, ne pređe čak ni 25 godina! Postavlja se pitanje da li je moguće da je čovek toliko bahat da bez imalo griže savesti drži orke u „zlatnom kavezu“ i tako im skraćuje životni vek? Na sreću, tome je došao kraj i ove vodene akrobate neće više strahovati od života u veštačkim uslovima!

Ime „orka“ su prvi koristili stari Rimljani. Naziv „ork“ se koristio da se opiše velika riba, kit ili morska neman. Kako je orka uopšte dobila nadimak ,,kit ubica”? Došlo je do greške u prevodu sa španskog jezika, koji je prvobitno glasio ,,ubica kitova”, jer su ih mornari i ribari često viđali kako love mnogo veće kitove od sebe.

Postoje dva tipa kitova ubica: ribari – to su uglavnom stalna jata, dok se prolazna jata hrane morskim sisarima. Svaka orka dnevno pojede oko 227 kg hrane.

Jato kitova ubica broji oko 40 jedinki koji koriste različite zvukove za komunikaciju, druženje i pronalaženje plena. Kliktanje uglavnom koriste za eholokaciju, a pulsirajuće pozive za socijalizaciju. Različite populacije kitova ubica imaju različite dijalekte, a različita jata ovih populacija mogu čak imati i svoj sopstveni dijalekt. Zabeleženo je i da su naučili da oponašaju ljudski govor! Svako jato koristi tehnike lova koje se upoređuju sa ponašanjem vukova, tako da ih drugačije zovu i „morski vukovi“. Opisuju se kao porodični i društveni, pomažu jedni drugima u nevolji, a neretko se dešava da stupe u prijateljski odnos i sa ljudima. Postoji zabeležen snimak na kom je ženka gurala uginulo mladunče 17 dana, što dokazuje da su izrazito porodično nastrojeni.

Orke su predatori, nalaze se na vrhu okeanskog lanca ishrane i nemaju prirodnih neprijatelja. Imaju sposobnost da odmaraju jednu stranu mozga što im omogućava da strana koja je budna reguliše disanje i sprečava utapanje, dok druga strana drema. Još jedna zanimljivost jeste da sve ostale životinje imaju sposobnost reprodukcije (razmnožavanja) do smrti, dok ženke kitova ubica, ljudi i kitovi prestaju sa reprodukcijom u određenom trenutku i sasvim normalno nastavljaju da žive decenijama. Dakle, ženke kitova ubica ulaze u menopauzu. Objašnjenje jeste „hipoteza menopauze“, koje kaže da ženke u određenom dobu odustaju od mogućnosti da rađaju, kako bi pomogle potomstvu, čak i praunučićima, što im omogućava da se njihovo porodično stablo širi i raste.

2 Comments

  1. Avatar

    Veliki sam ljubitelj zivotinja cak sta vise volim zivotinje nego ljude plemenitije su ali zar nezasluzuju i druge zivotinje u zoovrtovima ovo pravo. I da li je moguce da dva miliona dece godisnje u africi umre id gladi a radujemo se sto smo spasili 40 kitova.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: