Bogatstvo planete, Održivi razvoj, Životna sredina

Uspon na planinu

Postoji jedna visoka, strma i nepristupačna, za severnoameričke starosedeoce, sveta planina. Ova planina predstavljala je najveći izazov za mlade indijance koji su bili spremni da doba adolescencije zamene dobom zrelosti.

Desilo se tako, jednom davno, da je poglavica poslao četiri mladića na svetu planinu, uz reči: „Neka se svako od vas popne onoliko visoko koliko može, a kada se vratite bićete muškarci. Donesite sa sobom i suvenir iz prirode kako bismo i mi ostali mogli da znamo dokle ste stigli“.

Nakon nekoliko sati čekanja poglavica je ugledao prvog momka kako se vraća. Sa sobom vratio je granu listopadnog javora. Poglavica je odmah znao da se dečak popeo samo uz podnožje velike planine.

Drugi, koji se vratio nekoliko sati nakon prvog, sa sobom je doneo borovu šišarku. Popeo se više, ali ni on nije stigao ni do polovine planine. Dva momka i dalje su bila tamo, u divljini.

Kada se treći pojavio bio je pomalo izgreban i umoran, ali u ruci ponosno je držao grančicu žbunaste kleke. Stigao je daleko, ali ipak, ne i do samog vrha.

Poslednjeg momka čekali su dugo, sati su prolazili, a potom i dani. Taman kada je poglavica pomislio da se mladi indijanac neće vratiti i da je na planini pronašao svoj grob ugledao je ponosnu siluetu muškarca kako mu prilazi. Bio je to četvrti mladić.

U rukama nije nosio ništa!

Ostala tri penjača brzo su počeli da mu se podsmevaju, jer sa sobom nije doneo nikakav suvenir. Međutim, mudri poglavica je znao da mladić ipak jeste nešto vratio sa sobom. To nešto, umesto u ruci, mladi indijanac nosio je u očima. Poslednji mladić popeo se na sam vrh planine i odatle ugledao prirodu mnogo lepšu i prostranstvo sveta mnogo šire od ostalih dečaka. Suvenir mu nije bio potreban, jer je ugledao veličanstvenost planine!

Upravo taj mladić jednog dana postao je novi poglavica jer je mogao da vidi mnogo dalje od svih ostalih muškaraca u svom plemenu.

Indijanska narodna priča: Uspon na planinu

Na današnji dan, 11.12. obeležava se svetski dan planina. Ne želim vas zamarati podacima o tome šta su to planine i koji tipovi planina postoje ili koji su i koliko visoki najviši vrhovi sveta, koliko su dugački najduži planinski venci… Želim samo da vam poručim: Volite i poštujte planine, zbog svega što su nam one pružile.

Uživajte u prirodnim lepotama Tare i Kopaonika, u divljem svetu Golije i Bobije, u naučnom značaju Zlatara i Rudnika, u istorijskom značaju Cera i Suvobora, posetite spomenike kulture na Fruškoj Gori i borite se za vodna bogatstva Stare Planine. Popnite se na neki vrh, ugledajte i vi veličanstvenost planine i dotaknite nebo.

Srećan Vam svetski dan planina!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: