Aktivizam i edukacija, Bogatstvo planete, Šta ja mogu da uradim?, Ugrožene vrste, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti, Životinje

Veliki dan za slonove!

Prošlo je samo dva dana od kada smo slavili svetski dan lavova, a sada je red na slonove!

12. avgust, počevši od 2012. godine, obeležavaju mnoge zemlje širom sveta sa podrškom od strane preko 65 organizacija.

Zašto?

I afrički i azijski slon spadaju u ugrožene vrste. Prema poslednjim podacima, smatra se da je azijskih slonova oko 400 000, a afričkih 40 000, mada mnogi smatraju da su i ovi brojevi nerealni. Ako se ovako nastavi, veruje se da će oni apsolutno nestati za 12 godina!!

Kako je do ovoga došlo?

Potražnja za slonovačom, koja je najviša u Kini, dovela je do ilegalnog lova na afričke i azijske slonove. Na primer, jedan od najvećih slonova na svetu, Satao, nedavno je ubijen zbog svojih fascinantnih kljova. Još jednog poznatog kenijskog slona takođe su ubili lovci zbog vrednosti slonovače koja sada premašuje vrednost zlata. Slonovi su takođe traženi zbog mesa, kože i delova tela.

Gubitak staništa

Deforestacija i agrikultura dovele su do gubitka staništa, naročito za azijske slonove. Fragmentacija staništa stvara izolaciju, što otežava parenje i olakšava lovcima postavljanje zamki.

Takođe, nedostatak zakona koji se odnose na negu i lečenje slonova u zoološkim vrtovima, cirkusima i turizmu često dovodi do njihovog zlostavljanja.

Mnoge poznate ličnosti se zalažu za zaštitu slonova, kao što su Leonardo DiKaprio i Alek Boldvin, kao i političari Barak Obama i Hilari Klinton.

Šta ja mogu da uradim?

4 načina da pomognete slonovima (a da praktično ništa ne uradite!):

  1. Ne podržavajte turizam sa slonovima, odnosno mesta na koja se ide da bi se jahali slonovi
  2. Ne podržavajte mesta na kojima se eksploatišu slonovi u svrhe zabave, kao što su cirkusi
  3. Ne kupujte proizvode od slonovače, slonovo meso ili delove tela
  4. Ne uništavajte njihovo prirodno stanište

A na linku ispod možete da potpišete i peticiju:
http://worldelephantday.org

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: