NaslovnaSvet oko nasVazduhVidljivi podaci za (ne)vidljivi vazduh

Vidljivi podaci za (ne)vidljivi vazduh

1763
0
Vreme čitanja:2minuta

Projekat „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh”, uz podršku projekta „Otvoreni podaci, otvorene mogućnosti”, oličenje je načela kojima su se vodili Beogradska otvorena škola, kompanija AllThingsTalk i Internet društvo Srbije pri njegovoj realizaciji – građanske nauke i borbe za otvorene podatke.

Koncept građanske nauke vezan je za aktivno uključivanje građana u naučna istraživanja u cilju boljeg razumevanja aktuelnih problema kao što je zagađenje vazduha. U ovom slučaju, dvadeset volontera širom Srbije učestvovalo je u merenju kvaliteta vazduha postavljanjem uređaja za merenje koncentracije zagađujućih supstanci na prozore svojih kuća i stanova. Učesnici su na događaju govorili o svojim iskustvima i motivaciji da učestvuju u merenju.

Otvoreni podaci bili su druga glavna tačka projekta. Ovaj koncept se zasniva na dostupnosti tzv. sirovih podataka (raw data) opštoj populaciji. Drugim rečima, neobrađenim podacima je moguće pristupiti u mašinski čitljivom formatu, bez obzira na to ko ste i čime se bavite.

Građani su od juna prikupljali podatke o zagađenosti vazduha u svom okruženju.

Dakle, kakvi su podaci? Kakav je vazduh?

Građanska merenja pokazala su se kao efikasan način za određivanje kvaliteta vazduha, s obzirom na to da su se u velikoj meri podaci dobijeni na ovaj način poklapali sa zvaničnim podacima. Prema navodima organizatora, planirano je povećanje broja mernih instrumenata na teritoriji Srbije.

Nakon detaljnijeg predstavljanja rezultata održana je diskusija o mogućnostima upotrebe veštačke inteligencije za predviđanje kvaliteta vazduha u bliskoj budućnosti, o glavnim izvorima zagađenja i rizicima po javno zdravlje.

Više detalja o događaju možete pronaći na ovom linku.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime