Aktivizam i edukacija, Vazduh

Vidljivi podaci za (ne)vidljivi vazduh

Projekat „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh”, uz podršku projekta „Otvoreni podaci, otvorene mogućnosti”, oličenje je načela kojima su se vodili Beogradska otvorena škola, kompanija AllThingsTalk i Internet društvo Srbije pri njegovoj realizaciji – građanske nauke i borbe za otvorene podatke.

Koncept građanske nauke vezan je za aktivno uključivanje građana u naučna istraživanja u cilju boljeg razumevanja aktuelnih problema kao što je zagađenje vazduha. U ovom slučaju, dvadeset volontera širom Srbije učestvovalo je u merenju kvaliteta vazduha postavljanjem uređaja za merenje koncentracije zagađujućih supstanci na prozore svojih kuća i stanova. Učesnici su na događaju govorili o svojim iskustvima i motivaciji da učestvuju u merenju.

Otvoreni podaci bili su druga glavna tačka projekta. Ovaj koncept se zasniva na dostupnosti tzv. sirovih podataka (raw data) opštoj populaciji. Drugim rečima, neobrađenim podacima je moguće pristupiti u mašinski čitljivom formatu, bez obzira na to ko ste i čime se bavite.

Građani su od juna prikupljali podatke o zagađenosti vazduha u svom okruženju.

Dakle, kakvi su podaci? Kakav je vazduh?

Građanska merenja pokazala su se kao efikasan način za određivanje kvaliteta vazduha, s obzirom na to da su se u velikoj meri podaci dobijeni na ovaj način poklapali sa zvaničnim podacima. Prema navodima organizatora, planirano je povećanje broja mernih instrumenata na teritoriji Srbije.

Nakon detaljnijeg predstavljanja rezultata održana je diskusija o mogućnostima upotrebe veštačke inteligencije za predviđanje kvaliteta vazduha u bliskoj budućnosti, o glavnim izvorima zagađenja i rizicima po javno zdravlje.

Više detalja o događaju možete pronaći na ovom linku.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: