Bogatstvo planete, Voda

Vodopadi u Srbiji

Vodopadi se često formiraju na gornjim delovima toka reka na strmim planinama. Zbog njihovog terenskog položaja, mnogi vodopadi se javljuju preko stenovitog tla i napajani su sa područja malog doprinosa vode, tako da mogu da budu kratkotrajni i da protiču samo tokom kišnih oluja ili značajnijeg topljenja snega.

Vodopadi su jednostavno nestvarni i bajkoviti prizori i uvek su velika turistička atrakcija svuda u svetu. Svi znamo za Nijagarine, Anđeoske ili Viktorijine vodopade i koliko su oni veličanstveni, ali da li ste znali da u Srbiji postoji oko 80 otkrivenih vodopada, a ne znamo koliko ih je neotkrivenih. Zanimljivo je što se gotovo trećina vodopada u Srbiji nalazi na Staroj Planini.

Neki od najzanimljivijih i najlepših vodopada u Srbiji biće predstavljeni u tekstu.

Kaluđerski skokovi je najviši vodopad u Srbiji sa visinom od 232 metara. Nalazi se na Staroj Planini u blizini sela Topli Do i ispod vrha Midžor. On krasi Kaluđersku reku koja je pritoka Rakitske reke.

Vodopad Lisine se nalazi u blizini Resavske pećine i Despotovca. Vodopad nije mnogo visok, ali je svakako veoma atraktivan i zanimljiv. To je najpristupačniji vodopad i zato možda i najposećeniji, mada ga često mešaju sa Velikim bukom. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine i visok je 25 metara. Snaga vodopada varira pa je moguće i tokom leta posle jače kiše videti podivljalu vodu. Zbog svoje lepote proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države.

Vrelo

Vodopad na istoimenoj reci Vrelo, se nalazi u naselju Perućac. Dužina reke je 365 metara, stoga je smatraju najkraćom rekom na svetu i zbog svoje dužine poznata je i pod imenom Godina. Posle kratkog toka reke nazire se vodopad, gde se reka uliva u Drinu.

Prskalo

Ovaj vodopad veličanstvenog izgleda se nalazi na obroncima Južnog Kuča na reci Nekudovo. Visina mu je 15 metara, a ime je dobio po brojnim kapljicama koje se odbijaju od zida i prskaju okolo. Reka Temšticu pravi kanjon koji zbog impresivnih crvenih stena nazivaju Mali Kolorado. Na samom ulasku u kanjon, sa desne strane puta se nalazi usek sa slikovitim vodopadom.

Tupavica

Nalazi se u blizini sela Dojkinci na Dojkinačkoj reci, u centru Stare planine, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Ima veliki turistički značaj zbog svog položaja u centru Stare planine. Visina od 25 metara i prelepa okolina dala mu je fascinantnu lepotu. Ovaj vodopad je pravi biser Srbije i Stare planine. Širok i visok vodopad pada u kaskadama i pruža veličanstven prizor. Tupavica je izuzetno lepa i zimi.

Pilj

Treći je vodopad po visini u Srbiji sa 64 metara.Nalazi se na Staroj planini, južno od sela Topli Do na visini od 1467 metara. Zanimljivo je to da se na dnu formira veliki vrtlog. Ovaj vodopad se nalazi u blizini vodopada Čunguljski skok i Kurtulski skok.

Gostilje

Ovaj vodopad se nalazi na samo 25 kilometara od Zlatibora. Moćni vodopad visine 20 metara pada i razbija se u nekoliko manjih slapova i uliva se u reku Katušnicu. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Voda je prilično hladna, pa se po letnjim vrućinama turisti dobro rashlade. Ovo je jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Zlatiboru. Nalazi se u idiličnoj prirodi pokraj sela Gostilja.

Ripaljka nastaje od reke Gradašnice na planini Ozren. Ovaj vodopad je visok 17 metara. Prema navodima Jovana Cvijića bio je najveći vodopad u tadašnje vreme. Jedan je od najposećenijih vodopada u Srbiji jer se nalazi na 5 km od Soko Banje, a jasno označena staza vodi do ovog predivnog vodopada. Dobio je ime jer „skače“, odnosno „ripa“ kako kažu u ovom kraju. Treba imati na umu i da je ovo prvi zaštićeni spomenik prirode u Srbiji.


Vodopadi su remek-delo prirode i ukrašavaju naše okruženje. Oni su spomenici prirode i zato je bitno da očuvamo izvorišta reka i same reke da bismo i mi i buduće generacije mogli da uživamo u čarobnim prizorima koje slapovi stvaraju.

Ako se zainteresujete za potragu za vodopadima, na sajtu stazeibogaze.info možete naći GPS putanje i detaljne opise do vodopada a i ostalih lokaliteta u Srbiji.

izvor fotografija: wikipedia.org

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: