Aktivizam i edukacija, Šta ja mogu da uradim?, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti

Vrati gde si ga našao – učenici Indije u borbi protiv otpada

Srbija i Indija (ali i mnoge zemlje sveta) mogu da se poistovete u jednoj stvari – ni jedna od ove dve države nema dobro rešenje za recikliranje ili uklanjanje plastičnih pakovanja od grickalica i industrijskog keksa. U nadi da će probuditi zainteresovanost i odgovornost velikih kompanija koje se bave proizvodnjom i pakovanjem grickalica, srednjoškolci u Indiji su sakupili 20.000 praznih plastičnih pakovanja i poslali ih nazad u fabriku.

Izgubljeni u plastičnom otpadu koji se gomila na ulicama i u deponijama, gradske uprave su podržale i nastavile da podstiču osnovce i srednjoškolce da sakupljaju plastične kese i da ih šalju nazad proizvođačima. Ideja je da se podstaknu proizvođači da nađu bolje rešenje za svoje proizvode, čime će se problem zagađenja rešiti na samom izvoru.


Izvor:

Učenici škole u gradu Tutukudi sakupili su više od 20.000 pakovanja hrane za manje od dve nedelje, razvrstali ih i poslali nazad kompanijama koje su taj otpad proizvele. Više od 10.000 pakovanja je došlo od kompanije koja se zove Britannia (koju poseduje veći proizvođač Nabisco) koja se bavi proizvodnjom keksa, hleba i kolačića.

Uz plastična pakovanja, studenti su uključili i poruku:

Zadovoljni smo ukusom i kvalitetom vaših proizvoda, ali nezadovoljni plastičnim pakovanjem. Me želimo da osiguramo bezbednu životnu sredinu budućim generacijama i umanjimo naš plastični otisak. Odlučili smo da sakupimo iskorišćen plastični otpad vaših proizvoda da biste ga na bezbedan način uklonili. Molim vas pomozite nam da uživamo u vašim proizvodima bez krivice, time što ćete uvesti ekološki prihvatljiva pakovanja.

 

Gradske vlasti širom Indije se bore da umanje korišćenje plastike i da nađu trajna rešenja za rešavanje problema otpada.

Velike kompanije su takođe dobile pismo od komesara grada Tutukudi, Albi Džon Vargezea, kojim ih podseća da je od 2016. godine uveden zakon koji obavezuje proizvođače, uvoznike i vlasnike brendova da rešavaju problem otpada koji stvaraju njihovi proizvodi.

On takođe napominje da je masovno slanje otpada poštom imalo sjajan rezultat, i da će nastaviti da podržava i širi program dalje kroz osnovne i srednje škole u drugim gradovima.

Kroz priče o pojedincima koji sami menjaju svet, ali i velikim akcijama u Indiji može se videti da je Indija, iako jedna od najnaseljenijih i najzagađenijih zemalja, takođe naseljena ljudima koji su spremni da se bore protiv zagađenja.
Mi možemo biti samo inspirisani njima, kao i ljudima iz Srbije koji se bore da očiste našu zemlju.
Pitanje je, kad bismo mi počeli da sakupljamo đubre i šaljemo nazad proizvođačima, koliko bi se kompanija pretvorilo u deponije.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: